Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-03 16:32:00

A kulturális államtitkár nem cáfolta Prőhle Gergely menesztését

Már hivatalos: október 31-i hatállyal felmentik Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját. Felhívtuk Fekete Péter kulturális államtitkárt, aki munkatársunknak azt mondta: sem megerősíteni, de cáfolni sem tudja a hírt.

A kulturális államtitkár nem cáfolta Prőhle Gergely menesztését

"Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom a hírt" – ezt válaszolta Fekete Péter munkatársunknak, amikor felhívtuk, és megkérdeztük: meg tudja-e erősíteni, hogy október 31-i hatállyal felmentik Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját.
 
A kulturális államtitkár nyilatkozata lényegében egy megerősítés.


Az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint Kásler Miklós miniszter már döntött Prőhle Gergely felmentéséről.

Az előzmény: a Magyar Idők Kinek a kulturális diktatúrája címmel indított cikksorozatban támadta a múzeum főigazgatóját, elsősorban a Kassák Múzeum tárlata miatt. "Az intézmény vezetői úgy látták: 2018-ban eljött az idő arra, hogy a jobboldali diktatúra alatt illőképpen" a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) március 28-i kezdéssel a fennhatóságába tartozó Kassák Múzeumban Albert Ádámmal olyan tárlatot rendeztetett, amilyet még a Rákosi-éra alatt szocializálódott keményvonalas bolsevikok is méltán megirigyelhettek volna. Igazi életbiztosítás arra, ha esetleg bukik a Fidesz. A címe: „Minden a miénk!” Itt sincs zsákbamacska, elvégre ez kettős áthallás, jól illik a képzőművészetben uralkodó állapotokra" - írta a szerző.

Erre válaszolt Prőhle Gergely azzal, hogy kikérte magának, hogy egy "kommunisták által kisemmizett, kitelepített, megalázott, '56-ban menekülni kényszerülő felmenőivel, rokonaival bárki kommunista szimpátiával, pláne a Tanácsköztársaság dicsőítésével vádolja az óbudai Kassák Múzeum tárlata miatt. Prőhle Gergely szerint Kassák Lajos baloldali alkotó volt, nem kommunista (ahogy a szerző nevezi). Súlyos prekoncepció vagy szellemi vakság kell ahhoz, hogy a tárlatban a Tanácsköztársaság dicsőítését lássa valaki, hiszen a vörös diktatúra művészeti akarnokságának bemutatása közfeladat.
A tárlatot ezért támogatta a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriuma.

A kormányoldalon van, aki úgy tudja, a nyáron Németh László díjjal kitüntetett, Takaró Mihály irodalomtörténész, karnagy a legesélyesebb hogy Prőhle utódja legyen a PIM élén. Korábban már megkapta a Magyar Örökség Díjat, és a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést is.

Ajánlom

További belföldi híreink