Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-10-01 05:10:00

Rendületlen a Fidesz népszerűsége az időközi választások eredményei alapján

Nem változott lényegesen az ország politikai térképe az elmúlt hónapokban – ezt mutatják az időközi választások eredményei az ATV Híradónak nyilatkozó politológus szerint. Április 8-a óta 38 településen volt időközi választás, ebből mindössze két helyen, Mezőtúron és vasárnap a főváros XV. kerületében nyert olyan jelölt, aki hivatalosan is az ellenzék színeiben indult.

Még a kocsiból is kampánydal szólt Felcsúton az augusztusi polgármester választás napján. A refrén ugyan elsőre megtévesztő, a dalt nem a Fideszes induló kampánycsapata írta, hanem riválisa, a Kétfarkú Kutya Párt Mészáros Lászlójának támogatói.

Felcsúton két Mészáros László mérette meg magát, végül a Fideszes Mészáros László István szerezte meg a szavazatok nagy többségét. A Kétfarkú Kutya Párt azután indított azonos nevű jelöltet a településen, hogy a miskolci időközin hasonló taktikával próbálták gyengíteni az ellenzéki jelöltet.


Miután ugyanis a teljes ellenzék bejelentette, hogy beáll a Rokker Zsoltiként ismert Erdei Sándor mögé, váratlanul bejelentkezett még egy Erdei Sándor.

Miskolcon is a Fideszes jelölt nyert, és ugyanez történt a 8. kerületben is, ahol közös polgármester-jelöltet állított az ellenzék. Április 8-a, azaz az országgyűlési választások óta 38 településen tartottak időközi polgármester vagy képviselő választást. A hivatalos adatok szerint 15 településen nyert a Fidesz jelöltje, 22 helyen független induló és mindössze két hely volt - Mezőtúr és a főváros XV. kerülete -, ahol olyan jelölt nyert, aki hivatalosan is az ellenzékiként indult.

Az ATV Híradónak nyilatkozó politológus szerint a független indulók száma főként a kistelepüléseken nagy, ott ugyanis kevésbé van jelentősége a pártpolitikának. A nagyobb városok eredményei pedig a rossz ellenzéki taktikát tükrözik.

"A nagytelepülések esetében az egy probléma, hogy az ellenzéki pártok úgy állnak be egy független jelölt mögé, hogy logisztikai támogatást nem biztosítanak számukra, mintha nem mernék megméretni magukat. Józsefvárosban ez történt, ott saját jelöltjük ezt írta le, hogy nem kapta meg azt a támogatást" - fogalmazott Kiss Ambrus.


A politológus szerint az eddigi időközikből arra lehet következtetni, hogy az április 8-i politikai térkép még most is releváns, vagyis egy most tartandó országgyűlési választás valószínűleg hasonló eredménnyel zárulna mint áprilisban.

atv.hu

További belföldi híreink