Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-30 20:06:00

A baloldal jelöltjét választották a XV. kerület polgármesterének

A DK-s országgyűlési képviselő, Hajdu László utódját választották meg a XV. kerületben élők. A baloldal egy civil jelölt, Németh Angéla mögé állt be, a kormánypárt a 2010 és 2014 között polgármesterként dolgozó László Tamást indította.

A baloldal jelöltjét választották a XV. kerület polgármesterének

Időközi polgármester-választást tartottak vasárnap Budapest XV. kerületében.

A valasztas.hu eredményei alapján


az ellenzéki Németh Angélát 100 százalékos feldolgozottságnál 11 287 szavazattal (50.95 százalékkal) választották meg polgármesterének. A kormánypárti jelölt, László Tamás 10 590 voksot kapott.

A választáson 64 918  polgár adhatta le voksát, közülük 22 308-an szavaztak, az érvénytelen szavazatok száma 156 volt. A részvételi arány 34,36 százalékos volt.

A választást azért kellett kiírni, mert Hajdu László (DK) korábbi polgármestert áprilisban országgyűlési képviselővé választották. Hajdu László utódjául Németh Angéla jelenleg polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármestert (RÁTE -Szolidaritás, Rászorulókat Támogatók Egyesülete-Magyar Szolidaritás Mozgalom) ajánlotta, akit a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok is támogattak.

"Budapest felszabadítása"

Az MSZP-s Molnár Zsolt már nyolc óra után pár perccel bejelentette a győzelmet és úgy fogalmazott egy videóban, hogy „megkezdődött Budapest felszabadítása".    

A Demokratikus Koalíció közleményben gratulált Németh Angélának. „A XV. kerületiek nem hittek a hazug lejáratókampánynak, nem engedtek a megfélemlítésnek, hanem megmutatták, hogy hol a helye a lúzerkormánynak” - írták.

Szerintük ezzel bebizonyították, hogy a Fidesz verhető. „A DK szeretne köszönetet mondani önkénteseinek, aktivistáinak, akik oroszlánrészt vállaltak Németh Angéla kampányában és akik nélkül ma nem ünnepelhetnénk győzelmet. A DK szerint a mai siker egyben üzenet is az ellenzéknek az önkormányzati választásokra: összefogással verhető a Fidesz” - áll a közleményben.

A Liberálisok szerint Németh győzelme bebizonyította, hogy az egységes ellenzék képes a választók többségének a bizalmát elnyerni. "Ez a győzelem nem jöhetett volna létre az ellenzéki pártok aktív kampánya és támogatása nélkül. De az is kulcsfontosságú volt, hogy az LMP és a Jobbik se indítson külön jelölteket, ahogy azt az országgyűlési választásokon tette országszerte" - fogalmaztak a közleményükben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink