Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-28 16:14:00

Otthonápolás: kedvező változást jelez az EMMI

Az EMMI közölte, hogy már dolgoznak az ápolási díj emeléséről és szabályozásáról szóló intézkedéseken.

„A kormány teljes mértékben egyetért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthon ápolását végzik. A minisztérium már dolgozik az ápolási díj emeléséről és szabályozásáról szóló intézkedéseken”- közölte péntek délután az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Mint írják, a tárca javaslata hamarosan a kormány elé kerül. Hozzáteszik: „az ápolási díjjal kapcsolatban az érintettek számára kedvező változás várható a közeljövőben”.

A közleményben arról is beszámolnak, hogy a kormány döntésének előkészítésére az EMMI széleskörű egyeztetéseket folytat az ápolási díj emeléséről és rendezéséről a különböző szakmai és civilszervezetekkel, az EMMI többek között az Autisták Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékosok és Segítők Országos Szövetségének, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének, valamint a Siketvakok Országos Szövetségének a képviselőjével tartott egyeztetést az ápolási díjról.

Közben az ATV Híradója úgy tudja, hogy még októberben a kormány elé kerülhet az otthon ápolók térítési díjának emelésével, és a jogosultsággal összefüggő KDNP-s javaslat. A javaslatcsomag másik eleméről, az otthon ápolókat segítő szolgálatok fejlesztéséről pedig tavasszal tárgyalhat az Országgyűlés.

Ahogy már többször beszámoltunk róla, a sérült gyermeküket, családtagjukat otthon ápolók hónapok óta küzdenek azért, hogy a kormány emelje meg a jelenlegi, 53 ezer forintos térítési díjat, és váljon foglalkoztatási jogviszonnyá ez a munka. Az otthonápolók ezért többször már utcára is vonultak a nyáron.

Az ápolási díj emelése a KDNP szerint is szükséges, ám annak mértékéről egyelőre a párt frakcióvezetője sem tudott pontos információkat adni. Harrach Péter Híradónknak azt mondta: a sérült családtagjukat otthon ápolók életét a jelenleg is meglévő szolgálatok fejlesztésével is segítenék. Többek között erősítenék a konkrét helyzetekben segítő úgynevezett fecske-szolgálatot, és kiterjesztenék az utazásban, helyváltoztatásban segítő támogató szolgálatok működését.

A Párbeszéd szerint azonban ígéretek helyett azonnal a minimálbér összegéig kellene megemelni az ápolási díjat. „A Párbeszéd javaslata alapján az alapjövedelem koncepciónk szerint mi nettó 150 ezer forintra nyomnánk fel a minimálbért, tehát az otthonápolók is ezt kapnák meg”- fogalmazott Kocsis-Cake Olivio az ATV-nek. A párt javaslatai között az is szerepel, hogy az állam munkaviszonyként is elismerje az otthon ápolást.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink