Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-27 11:31:00

"Veszélyben a betegek ellátása" – kemény nyílt levelet írt a Budapesti Orvosi Kamara a minisztereknek

Nyílt levelet írt a Budapesti Orvosi Kamara. Aggodalmakat Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszternek, valamint Budapest főpolgármesterének Tarlós Istvánnak címezték.

„A Magyar Orvosi Kamara Budapesti Területi Szervezete több irányból értesült a Honvéd Kórház sürgősségi osztályán történt eseményekről. Mint a budapesti orvosok szakmai érdekképviseleti szervezete azzal a kéréssel, és egyben felhívással fordulunk Önökhöz, hogy

nagyon sürgős intézkedésekkel tegyék biztonságossá az adott egészségügyi szolgáltató működését, mert a jelenlegi megoldások sem a személyi, sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy orvosaink szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat és ez a betegek ellátását is veszélyezteti”

 – áll a nyílt levélben.

Mint írják, nem lehet megoldás, hogy az egészségügyi szolgáltató és az ott dolgozó orvosok terhére essen a megoldás felelőssége. „Nem lehet megoldás, hogy a sürgősségi ellátáshoz szükséges szakképzettséggel és tapasztalattal, gyakorlattal nem rendelkező orvosokat más osztályok működésének a rovására átirányítsanak a sürgősségi ellátás érdekében” – fogalmaznak.

A levélben az áll, az ellátást zavaró körülmények megszüntetése mielőbbi, az egészségügy felső szintű szervezési intézkedését igényli, különösen az alábbi kérdésekben:

- a betegút szervezetlenségének megszüntetése, ami miatt sürgősségi ellátásra jelentkeznek olyan betegek, akiknek ellátása más betegutat igényel,
- az aggódó hozzátartozók tájékoztatásának megszervezése,
- az egészségügyi dokumentáció vezetésének megszervezése, korszerű adatrögzítési feltételek biztosításával,
- megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítása,
- az ellátandó betegszám meghatározása a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan.

A Budapesti Orvosi Kamara szerint a megfelelő intézkedések nélkül a beteggel közvetlenül találkozó orvosnak kell viselnie az etikai és büntető felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért, és ők vannak kitéve a nyilvános megaláztatásoknak.

Majd hozzáteszik: ne felejtsék el, hogy az orvos is ember, akinek hivatástudata magasabb szintű az átlagnál, de mivel ember életekről kell döntenie, megérdemlik a megfelelő védelmet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink