Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-28 05:10:00

Újabb botrány a WizzAirnél

Néhány nappal azután, hogy tisztességtelen kereskedelmi magatartás miatt 25 millióra büntette a fogyasztóvédelem a WizzAirt, újabb üggyel keresték meg póruljárt utasok az ATV Híradóját. Ezúttal egy szervezett csoport két utasától tagadták meg a beszállást, akik már egy hónapja, egy utazási irodán keresztül vették meg a jegyeket. Az ügyvéd szerint a légitársaság jogellenesen járt el, az utasok akár milliós kártérítésre is számíthatnak.

Bontatlan csomagokkal tért haza a Balogh házaspár, nem utaztak Izraelbe, habár az útra már egy hónapja befizettek egy utazási irodán keresztül. Szerda hajnalban indultak volna egy 29 fős csoporttal Debrecenből Tel Avivba, a sátorok ünnepére készültek, szervezett programokkal, idegenvezetővel.

Balogh Ferenc az ATV Híradójának elmesélte, hogy

a becsekkolásnál szóltak a feleségének és egy másik hölgynek, hogy több jegyet adtak el a kelleténél, ezért ők nem szállhatnak fel a repülőre. Hogy ne szakadjanak szét a családok, Ferenc felajánlotta a jegyét a hölgynek, és a feleségével ketten maradtak itthon.


Az utazási iroda vezetője elmondta: a túlfoglalás egy bevett gyakorlat a légitársaságok részéről. Hiszen szinte minden járat esetében jellemző egy bizonyos mértékű lemorzsolódás, ha valaki megbetegszik, vagy egyéb okok miatt nem tud utazni. Ugyanakkor hozzátette: szabályos foglalással rendelkeztek.

„Két utasunktól megtagadták a beszállást. A WizzAir teljesen jogtalanul és szabályellenesen kiemelt két főt a csoportból. Ilyenre nem is hallottunk még precedenst, hogy egy csoportfoglalást megbontsanak” – fogalmazott Darai-Nagy Judith, a Smart Travel ügyvezető igazgatója.

Szabály szerint ugyanis, ha a túlfoglalás miatt nem fér fel valaki, akkor először önkénteseket kell keresni, akik hajlandók lemondani vagy elhalasztani az utat valamilyen kompenzáció vagy kedvezmény fejében. Ha nem jelentkezik senki, akkor van joga légitársaságnak megtagadni egy utas fuvarozását, de ekkor köteles kártérítést fizetni, állni a felmerülő költségeket és adott esetben szállásról gondoskodni.

Az itthon hagyott házaspár ügyvédet fogadott, milliós kártérítést szeretnének a légitársaságtól. Az érintett család ugyanis nem csak a repülésről maradt le, hanem a szervezett programokról is – mondja Salamon András, az utazási iroda által felkért ügyvéd. Szerinte ráadásul a reptéren az utasok személyiségi jogai is sérültek.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink