Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-26 06:37:00

Ügyeskedők az ingatlanpiacon: milliókat bukhatnak a leendő vásárlók?

Ügyeskedők jelenhetnek meg az ingatlanpiacon az áfaemelés következményeként: a leendő vásárlók milliókat bukhatnak a vámszedők miatt. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértő átmeneti szabályok bevezetését sürgeti a vásárlók védelmében. A Pénzügyminisztérium egyelőre nem reagált arra, hogy terveznek-e bármilyen szabálymódosítást.

 

A kormány tervei szerint 2020-tól ismét 27 százalékos áfa terheli az ingatlanokat, ami milliókkal emelheti az árat. Az adószakértő szerint azonban hiányoznak az átmeneti szabályok, ami nélkül vitás helyzetek alakulhatnak ki. Például kit terhel a magasabb áfa, ha az ügyfél előre kifizette az árat 5 százalékkal és 2019-es átadással, de csúszik az átadás. Angyal József ezért azt javasolja, hogy az ingatlan készültségi szintje alapján lehessen sávosan fizetni.

Ezek szerint a szerkezetkész, beépített nyílászárókkal rendelkező ingatlan 50 százalékos készültségnek számítana. A már birtokba adható ingatlanok 90 százalékos, míg a használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok száz százalékos készültségűnek számítanának. Ez – a szakember szerint – az uniós ajánlásoknak is megfelelne.

„Ha ilyen átmeneti szabályok megalkotásra kerülnének, az megakadályozná azt is, hogy különféle cégek, pusztán szélhámos szándékkal most elindítsanak olyan beruházásokat, amikről tudják, hogy nem készülnek el 2019. december 31-ig, és tulajdonképpen csak papíron léteznek ezek az épületek”

 – magyarázta az ATV Híradójának az adószakértő. Angyal József szerint ezek beszednek nagy előleget, majd eltűnnek.

A hatóságok szerepe fontos, hogy ellenőrizzék az esetleges visszaéléseket az ingatlanpiacon – mondja Balla Ákos. A szakember szerint egyébként az a legfontosabb, hogy a potenciális vásárlók körültekintőek legyenek. Például nézzék meg, hogy az építkezés elkezdődött-e már egyáltalán.

„Ha valakitől ma úgy kérnek egy beruházás esetében nagyobb összeget előre, hogy nem látjuk, hogy építési tevékenység, vagy beruházási tevékenység zajlana, akkor érdemes elállni a vásárlástól” – tanácsolta a Balla Ingatlan ügyvezetője.

Balla Ákos szerint ez nem vonatkozik a családi és ikerházakra, mert ott még adott esetben befejeződhet az építkezés jövő év végéig. Az átmeneti szabályozást egyébként Balla Ákos is jó ötletnek tartaná, éppen az esetleges csúszások miatt. Az Építési Vállalkozások Országos Szakszövetsége szerint az áfatörvény jelenleg a szerkezetkész épületet már készterméknek tekinti, és nem abból indul ki, hogy van-e használatba vételi engedélye, vagy sem.

„Ugye, kész termékeknek van ötszázalékos kedvezményes forgalmi adója. El tudom képzelni, hogy pontosításra kerülhet a késztermék fogalma, de az áfatörvény sehol Európában késztermékeket, háromfélét nem különböztet meg” – fogalmazott Koji László. Az ÉVOSZ elnöke szerint az áfatörvénynek az építési törvénnyel is összhangban kell lennie. Az ATV Híradója kereste a Pénzügyminisztériumot, hogy terveznek-e bármilyen átmeneti szabályozást, de egyelőre nem kaptak választ.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink