Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-25 11:22:00

Rendkívüli hideg lehet idén télen: itt vannak az okok

Aggasztó jelentést tett közzé a Meteorológiai Világszervezet.

Rendkívüli hideg lehet idén télen: itt vannak az okok

Előrejelzésük szerint már 70% az esélye annak, hogy visszatér az év végén az El Nino légköri jelenség, teljesen megbolondítva az időjárást - idézi a Ripost. Az El Nino nyomában világszerte hatalmas természeti katasztrófák pusztítanak: áradások, viharok, máshol pedig ellenkezőleg, szárazság és erdőtüzek.

A Meteorológiai Világszervezet főtikára, Petteri Taalas szerint a klímaváltozás megváltoztatja az El Nino és párja, a La Nina hatásait is: nem tudják visszaszorítani a globális felmelegedést. "Ez lesz az eddigi valaha volt legmelegebb év, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmeleg volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában" – emlékeztetett Taalas, majd hangsúlyozta: ha a passzát szélrendszert befolyásoló El Nino jelenség az ősz folyamán beindul, rendkívüli, szélsőséges télre számíthatunk.

Magyarországon is tapasztalhattuk a szélsőséges időjárást, hiszen szeptember elején még javában 30 fok körüli átlaghőmérsékleteket mérhettünk, azonban egyik-napról a másikra már fagykörüli állapotok uralkodtak hajnalban az ország egyes részein.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink