Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-25 05:10:00

Tragikus hétvége – ez áll a háttérben! Megszólal a szakértő

Kiugróan sok, nyolc haláleset történt a múlt péntek és vasárnap között a közutakon. Ráadásul hétfő reggel is egy újabb közúti haláleset híre járta be a sajtót. Egy motorkerékpáros vesztette életét, mert a tilos jelzés ellenére áthajtott a vasúti átjárón, és ott összeütközött egy személyvonattal.

Tragikus hétvége – ez áll a háttérben! Megszólal a szakértő

Az éves statisztika: két nap alatt három haláleset – ezt szeptember 10-én mondta az ATV Startban Kovács Kázmér ügyvéd, biztosítási szakjogász, azt követően, hogy a szeptember 8-9-i hétvégén tizenegy személy vesztette életét a magyar utakon. Az akkori kimagasló számot a szakértő annak tudta be, hogy „nagyobb a közutak forgalma, az egyik utolsó nyári hétvége volt”. A jelenségre adott magyarázata feltehetően megállja a helyét: a legutóbbi napok statisztikáiból kiderül, hogy bár ezúttal is kiemelkedő a halálos kimenetelű balesetek száma, elmarad a két héttel ezelőtti negatív rekordtól.

A szakértő szerint annak, hogy a közúti balesetek száma egyre növekszik, legfőbb oka, hogy a rendőrség elsősorban az abszolút sebességtúllépést igyekszik visszaszorítani, holott az csupán a tizennyolcadik a balesetet okozó körülmények sorában. „Sokkal fontosabb okok vannak: az elsőbbség meg nem adása, a balra kanyarodási szabályok, előzési szabályok be nem tartása, a kijelölt gyalogátkelőhely figyelmen kívül hagyása, az úgynevezett relatív sebességtúllépés, a nem az út és időjárás viszonyoknak megfelelő sebesség megválasztása – ezek sokkal előkelőbb helyen szerepelnek a balesetek előidézésében. Sokat javítana a baleseti statisztikán, ha a rendőrök az utakon mozgó ellenőrzés keretében  jelen is lennének, nem csak kamerákkal, hanem személyesen is, és az úgynevezett mozgó közúti ellenőrzés során fülelnék le a szabályszegőket.” – fejtette ki az atv.hu megkeresésére Kovács Kázmér.

A szakértő a szintén kimagasló, vasúti síneken történő balesetek számát a személyes felelőtlenségnek tudja be, illetve a ténynek hogy a „fél- és fénysorompók nem jelentenek akkora visszatartó erőt, mint a hagyományos sorompók”. 

atv.hu

További belföldi híreink