Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-24 11:36:00

Az Ab-hez fordulnak a Nyílt Társadalom Alapítványok a Stop Soros miatt

A Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok a Magyar Alkotmánybírósághoz fordultak a kormány úgynevezett „Stop Soros” törvénycsomagja miatt – áll az alapítványok berlini keltezésű közleményében.

A Nyílt Társadalom Alapítványok szerint a törvénycsomag „büntethetővé teszi a független civil szervezetek törvényes munkáját”, amihez a kormány szerintük „ürügyként a bevándorlás korlátozását hozza fel”.

„Csak egy valaminek, mégpedig a demokráciának fog ez a törvény véget vetni”, nyilatkozta Patrick Gaspard, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnöke. „A magyar kormány egy hazugsággyűjteményt tákolt össze, hogy így hallgassa el az igazságot a magyar emberek elől, mégpedig azt, hogy ezekkel a törvényekkel a független civil társadalmi csoportok megfélemlítése a cél, mely egy újabb lépés a kormány véleményétől eltérő álláspontot képviselő csoportok és személyek elhallgattatására” – tette hozzá. Gaspard szerint „mindenki, akinek jelent valamit az a jog, hogy  különvéleményt fogalmazhasson meg a mindenkori kormánnyal szemben, érdekelt abban, hogy ezt a törvényt vonják vissza.”

A Nyílt Társadalom Alapítványok kifogásolják, hogy a „Stop Soros” törvény a magyar büntető törvénykönyv egy olyan módosítását is tartalmazza, amely törvényellenesnek nyilvánítja egyének és civil szervezetek menedékjogi eljárással és tartózkodási engedélyek kérelmével kapcsolatos közreműködését. Szerintük ezek az intézkedések törvényes tevékenységek egész sorát teszik ki a büntetőjogi eljárás veszélyének, ideértve a jogi tanácsadást, „egy olyan alapvető jogot, melyet mind az európai mind pedig a nemzetközi törvények elismernek”.

A Soros György által létrehozott alapítványok közleménye azt is kifogásolja, hogy júliusban a magyar Parlament egy újabb törvényt szavazott meg, amely 25 százalékos adóval sújt minden anyagi támogatást, amelyből a bevándorlást segítő vagy azt kedvező színben feltüntető tevékenységek és szervezetek részesülnek. Közölték: „a magyarországi helyzet sürgető volta és  a civil társadalom már nyolc évnyi fenyegetettsége miatt” a Nyílt Társadalom Alapítványok az Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indítottak ezen törvények ellen, melyek szerintük ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

Előzőleg a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentették döntésüket, hogy bezárják régiós irodájukat Magyarországon. Döntésükben az „ellenséges politikai és jogi környezetre” hivatkoztak, valamint arra a „kétéves gyűlöletkampányra”, amelyet a magyar kormány folytatott az Alapítványok és partnerei ellen.

A szervezet közleményében az is szerepel, hogy a Magyar Helsinki Bizottság, a Nyílt Társadalom Alapítványok által is támogatott budapesti székhelyű emberi jogi szervezet 2018. szeptember 19-én, szerdán két kérelmet is benyújtott az Emberi Jogok Európai Bíróságához ugyanazon két törvény miatt.

atv.hu

További belföldi híreink