Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-22 19:13:00

Videó: Tűzoltók lepték el a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületét

Tűzoltókkal volt tele a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épülete. Ma volt a tűzoltók országos lépcsőfutó bajnoksága. A versenyzőknek harminckilós felszerelésben kellett felfutniuk az épület 23. emeletére. A legjobbak három perc alatt teljesítették a távot. A 160 fős mezőnyben idén tíznél is több nő indult, ami rekordnak számít.

Még egy utolsó mozdulat, és menetkész a lélegzőkészülék. A felszerelést mutatja éppen az ibrányi csapat egyik tagja, Szennai János. Tavaly az önkormányzati tűzoltók kategóriájában második lett. Idén győzni jött. „Elég nehéz, megterheli a szervezetet, de azért jöttünk, hogy ezt leküzdjük, hogy meg tudjuk csinálni” - fogalmazott Híradónknak.

Oxigénpalack a háton, teljes felszerelésben a szombathelyiek is. A csapat nem csak férfiakból áll: női versenyzőjük is van. „Az elmúlt években egyre több kolléganőm érzi úgy, hogy megpróbálkozik, és azt gondolom, van is értelme, mi is megmutatjuk azt, hogy képesek vagyunk ilyenre” - mesélte Kádárné Beke Gabriella.

Idén látássérült versenyző is indult a lépcsőfutó versenyen. Nagy Zoltán trénerként dolgozik a katasztrófavédelemnek, képzéseket tart a tűzoltóknak, hogy minél jobban tudjanak tájékozódni rossz látási viszonyok között. „Vakon egy lépcsőt leküzdeni teljesen más történet, a tűzoltónak is korlátozott látási viszonyok között a lépcső egy komoly történet tud lenni” - magyarázta.

Nincs megállás, folyamatosan indulnak a tűzoltók. 23 emeletet kell megtenniük a 30 kilós felszerelésben. A feladat nem egyszerű. Bár a rekord évek óta 2 perc 23 másodperc, sokan azt mondják, hogy már a három perc alatti idővel is elégedettek lennének.

A célnál szinte összeestek a tűzoltók. Az ibrányi versenyző is a fal mellett pihent, percekig nem tudott felállni. A versenyt idén rendezték meg 19. alkalommal, és több mint 160-an neveztek.

atv.hu

További belföldi híreink