Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-22 06:40:00

Török Gábor: Orbán egyetlen ellenfele az idő

A politológus szerint a magyar miniszterelnök lett Emmanuel Macron Gyurcsányja. Ugyan a francia államfő és Merkel kancellár az orbánizmust átemelik, a magyar kormányfővel mégis küzdenek - véli.

Török Gábor azt fejtegette az ATV Egyenes beszédben, hogy a magyar politikában nem fenyegeti semmi Orbán Viktor hatalmát, ezért energiáit már az európai színtérre fordítja, mert ott szeretne olyan változást elérni, hogy hatalmi súlya megnövekedjen. A politológus elmondta, Orbán az európai politikai vezetésben inkább az ellenzékhez tartozik, ezért eddig akaratát kevéssé tudta átvinni, viszont az a napirend, amit az elmúlt 3 évben képviselt, áthatotta az egész európai jobboldal gondolkodását.

Az orbánizmus nyert, Orbán meg nem

Török elmondta, ha jól értesült, az Európai Néppárt választási szlogenje az EP-választásban az lesz, hogy „Megvédjük Önt”. Hozzátette: bár a Néppártban is a többség elutasította a magyar miniszterelnököt, mégis az ő szavaival kommunikálnak, ami azt jelenti, hogy a nyugat-európai vezetők „az orbánizmust átemelik, Orbánnal meg küzdenek”, mivel a hazai ellenzékük szemében a magyar kormányfő az minta.

„Orbán Viktor lett Macron Gyurcsányja a francia belpolitikában” - magyarázta Török Gábor, aki szerint a francia elnöknek ilyen szempontból nagy szüksége van a magyar miniszterelnökre, mert a hazai politikai játszmájuknak lett a része. Ugyanez elmondható szerinte Merkelről is, aki szintén emiatt nem teheti meg nyilvánosan, hogy közeledjen Orbánhoz.

A politológus úgy látja, a fentiek miatt kulcskérdés, hogy a Fidesz bennmarad-e hosszútávon az Európai Néppártban. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „a Fidesz ma már mást szeret és a Fideszt is más szereti, így ennek a kapcsolatnak vége”.

Az idő, vagy a hiba jöhet csak szóba?

A magyarországi helyzetről szólva Török Gábor azt mondta, az a hit és tudatosság, amivel Orbán részt vesz a politikában, páratlan, nincs az elmúlt három évtizedben olyan, aki ebből a szempontból a nyomába érne. Hozzátette: a miniszterelnök politikai hatalmát semmi nem fenyegeti, egyetlen gyenge pontja az idő lehet.

„Az a hatalomgyakorlás, amit létrehozott, az személyhez kötődik. Személybe vetett hiten alapuló politikai konstrukció” - magyarázta Török, aki szerint az ilyen addig működik, amíg ez a személy ebben a formában ezt be tudja tölteni, mert magát a struktúrát lehetetlen örökíteni. „Az első lépés ezért nem az ellenzék kezében van, hanem az idő vasfoga tudja megtenni, vagy ha a kormányoldal tud olyat hibázni” - válaszolta arra a kérdésre, milyen esélyei vannak az ellenzéknek felborítani a mostani helyzetet.

A politológus arról is beszélt, hogy ha a választók akarják, akkor megbuktatható a jelenlegi rendszer, mivel az intézményi struktúra szerinte teljes mértékben demokratikus, ezért adminisztratív, intézményi gátja ennek nem lenne, csak a személy és a hatalomgyakorlás módja szokatlan. Ennek ellenére az elemző úgy látja, az emberek még jó ideig nem fogják akarni a változást.

atv.hu

További belföldi híreink