Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-24 07:00:00

Már közmunkásokból is hiány van az országban

Egyre több településen okoz gondot, hogy nincs elég közmunkás. Van olyan falu, ahol a fűkaszálással is vállalkozót kellett megbízni. Az érintett polgármesterek szerint a rendszerben van a hiba, a közmunkások ugyanis meglehetősen alulfizetettek.

Siklósnagyfaluban a még megmaradt közmunkások épp az önkormányzat területén termesztett paprikát takarították be, amikor ott jártunk. Ők azt mondták, hogy azért maradtak, mert ez a munka is jó, bár a bér nagyon kevés.

„Mi szeretjük nagyon ezt a programot. Igaz, kevés az 54 ezer forint, mert nagyon sok a fizikai munka, nagyon sok, de szeretjük csinálni” - mesélte az egyik közmunkás. Egyik társa is a pénzt kevesli:


„A nyolc óránkat ledolgozzuk mi is, tisztességesen és sokszor többet is, mint mások. Aztán 54 ezer forint helyett csak jó volna százvalahányezer forint, ha megkapnánk” - fogalmazott.

A polgármester azt mondja, hogy a versenyszféra viszi a szakembereket a közalkalmazottak közül. „A szakemberhiány az nem csak nálunk, hanem az egész országban nagy probléma” - magyarázta Kosztics József, hozzátéve, hogy el kell gondolkodniuk azon, hogy külsősöket vonnak be azokba a munkákba, amiket eddig közmunkásokkal oldottak meg.

A Nógrád megyei Szügyön valamikor 20 fő közmunkást alkalmaztak, most már csak nyolcan vannak, mert a településen működő üzemek magasabb bért kínálnak. „Rendkívüli mértékben változott a településüzemeltetés keretében elvégzendő feladatok mennyisége, és ezeket döntően vállalkozásokkal fogjuk ellátni, ami természetesen az önkormányzat költségvetését némileg szűkíti” - magyarázta Markó Antal polgármester.

A polgármesterek azt mondták, hogy a közmunkások foglalkoztatásának nem fog segíteni az sem, hogy a tervek szerint szigorítani kívánják a feltételeket, mert az sok helyen a még megmaradt közmunkásokat is a versenyszférába fogja mozdítani.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink