Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-21 20:28:00

Ujhelyinek elege lett, feljelentést tesz

Ellopott, majd a lábánál fogva fára akasztott egy - Ujhelyi István arcképével ellátott - bábut az egyik szélsőjobboldali portál csütörtökön, mert szerintük azt korábban a DK tüntetésén gyalázták, Orbán Viktornak maszkírozva. Csakhogy a bábunak semmi köze a Demokratikus Koalícióhoz, és nem gyalázkodási céllal készült. Ujhelyi István az ügyben feljelentést tesz.

Fejjel lefelé lógott az egykori Köztársaság téren az a bábu, amelyre Ujhelyi István arcképét ragasztotta egy szélsőjobboldali csoport, mielőtt felkötötte volna. A képeket maga a portál tette közzé, azzal a magyarázattal, hogy ugyanezt a babát a DK keddi tüntetésén Orbán Viktornak maszkírozták, és ütötték-verték a kormány ellen demonstrálók. Emiatt éreztek késztetést az akasztásra.

Ujhelyi István EP-képviselő elmondta: „Idáig jutottunk, amikor a legszélsőségesebb jobboldali csoportok is Orbán támogatóiként sorakoznak fel, és a politikai ellenfeleket, akik nem értenek egyet Orbán kormányzásával és erre rámutatnak, azokat folyamatos atrocitás éri. Elég volt ebből, Magyarországnak túl kell lépni, Orbánnak mennie kell!”

A Demokratikus Koalíció keddi tüntetésén valóban volt ütögetés: csakhogy nem bábut, hanem a miniszterelnök fotójával ellátott hordókat püföltek a demonstrálók –ám a szélsőjobbos csoport ehhez az akcióhoz kapcsolta a babát is.

A bábut pedig eredetileg valóban Orbán Viktornak maszkírozták – de az nem szerepelt a DK tüntetésén, és a készítőinek sincs semmi köze egyik politikai párthoz sem. A baba keddig a Kossuth téren pihent, innen lopták el.

Virág Réka civil aktivista híradónknak azt mondta: „Az eredeti terv az lett volna ugye, hogy az utca embere is tudjon kérdezni a jelenlegi politikai elittől”. Az Oktogon Közösség aktivistája azt mondja, a babát eredetileg – brit mintára – azért készítette a csoport, hogy az egy későbbi politikai performansz keretében, Orbán Viktor hangján adjon válaszokat a kérdezőknek. A közösség ugyanis felháborítónak tartja, hogy a kormánypárti politikusok nem hajlandóak az érdemi diskurzusra.

Virág Réka úgy folytatta: „Ezt szerettük volna igazából, egy kis videót csinálni, hogy ki mit kérdezne? Miután Magyarországon nem párbeszéd van, hanem kinyilatkoztatás. Tehát az egyszerű választópolgár nem kap választ a kérdéseire egyáltalán. Ez ügyben szerettünk volna egy kicsit segíteni a kormánypárti politikusoknak, hátha észreveszik.”

Érdeklődtünk a szélsőjobboldali hírportálnál, hogy a Demokratikus Koalíciónak tulajdonított bábu miatt miért éppen egy szocialista politikuson vettek revansot, de kérdésünkre nem kaptunk választ.

atv.hu

További belföldi híreink