Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-21 20:02:00

Kampányvideóban bírálják Orbán Viktort

Kampányvideóban bírálja Orbán Viktort és üzleti köreit az európai liberálisok szövetsége. A Fidesz szerint ez már az európai parlamenti választás lejárató kampányának része. A Magyar Liberális Párt elnöke szerint ezzel a videóval az európai liberálisok az Európai Néppárt választóinak és nem a magyar közvéleménynek üzentek.

Egy rendkívül részletes animációs videóban figyelmeztet az Európai Parlamenthez tartozó európai liberálisok szövetsége arra, hogy a Fidesz hatalomra kerülése óta az uniós forrásokat Orbán Viktor és a Fidesz arra használja, hogy a saját köreit gazdagítsa.

A Fidesz szerint ez egy lejárató szándékkal készített és hazugságoktól hemzsegő videó. Halász János emlékeztetett: éppen a liberálisok alkotják a legnagyobb migránspárti csoportot, hozzátette: „ők erőltetik a migrációt, és aki ennek az útjában van, mint Magyarország és Magyarország kormányfője, mert mi a migrációt meg akarjuk állítani, meg is állítottuk itthon, ezért ezeket a politikusokat, országokat le akarják járatni. Ezért támadják Magyarországot, akár ilyen kampányfilmmel és ezért támadják Orbán Viktort is.”

A Magyar Liberális Párt elnöke szerint ez a videó az európai kampány kezdetét jelzi, Fodor Gábor hozzátette: „Nyilvánvalóan a liberálisok definiálják magukat a Néppárttal szemben. A miniszterelnöknek pedig úgy látom, hogy ez a szándéka. Tehát ő egy olyan helyzetet akart kialakítani, amikor róla beszélnek az unióban. Hát tessék, ez bekövetkezett, tényleg róla beszélnek, azt hiszem, azért Magyarországnak ez egy kétes dicsőség, jó lenne, ha nem ilyen összefüggésben beszélnének rólunk.”

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója szerint ez a kampányvideó az európai liberális közvéleménynek készült és nem a magyar választóknak. Hozzátette: „Egy héttel a Sargentini-jelentést követően továbbra is napirenden kívánják tartani az Orbán-kérdést, és a napirenden tartását az Orbán-kérdésnek pedig leginkább az indokolja, mert identitásuk szempontjából ténylegesen az antitézise Orbán Viktor, fel tudják tulajdonképpen mutatni, hogy mivel szemben, és mit kívánnak képviselni az európai liberálisok a következő években is.”

Stumpf András is úgy véli, hogy az Európai Néppárt áll az európai liberálisok célkeresztjében, utóbbiaknak ugyanis kapóra jön Orbán Viktor politikája. Úgy folytatta: „Megvárják az európai választásokat, ez már látszik, hogy addig nem rúgják ki a Fideszt a Néppártból. Ez viszont nyilvánvalóan remek felületet ad a liberálisoknak, szociáldemokratáknak, hogy rámutassanak, hogy nézzetek oda, ha akár a saját országotokban CDU-s jelöltre szavaztok, pontosabban a németeknél ugye a néppárti jelöltekre szavaztok, azzal egyúttal Orbán Viktorra is szavaztok.”

Stumpf András ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy szemben a Sargentini-jelentéssel, szerinte ebben a rövid kampányvideóban valódi tények szerepelnek.

atv.hu

További belföldi híreink