Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-23 14:01:00

A balatoni vendéglátás jövője a tét

Megrázta a balatoni borásztársadalmat az a tragédia, amely során szeptember első napján hajnalban Badacsonyban két férfi agyonvert egy borászt. A Heti Napló riportja.

A balatoni vendéglátás jövője a tét
Fotó: MTI

Egy behajtani tilos tábla volt az, ami miatt olyannyira összeszólalkozott két társaság, hogy annak szörnyű tragédia lett a vége. Sajnos nem ez az első verekedés a nyáron, az itteni vállalkozók, vendéglátósok és borászok nagyon régóta küzdenek azért, hogy eltűnjenek azok a rablósorok, nyitott kocsmák, amik olyan célközönséget vonzanak be, mint amilyenek a borászt agyonverő szabolcsi férfiak is voltak. Mint utóbb kiderült, a két férfi vendégmunkásként dolgozott itt a Balatonon, környékbeli építkezéseken.

A Heti Napló badacsonyi riportjában megszólaló Bezerics Dániel borász azt mondja: „Engem mélységesen elszomorít, hogy egy tragédiának kell történnie ahhoz, hogy egy ilyen horderejű kérdéskörről tudjunk beszélni és kapjon ez országos publicitást”.

A műsorban szintén megszólalt Kardos Gábor, a Balatonkör alapítója, aki úgy véli: „Ha egy ember halála nem elég, hogy elgondolkozzunk, hogy nem jó az irány, akkor tényleg:


hány embernek kéne meghalnia, mikor fog valaki észbe kapni, hogy hoppá, ez megengedhetetlen vagy mikor fogunk elgondolkozni azon, hogy mit csináltunk rosszul?”

A műsorban bemutatjuk a Balaton két arcát. Az egyik oldalon a siófoki vigalmi negyed: nightclubok, topless bárok, reggelig tartó bulik, kábítószer. A másik oldalon pedig Balatonfüred: gyönyörű, nyugodt kis korzó, elegáns éttermek, cukrászdák, vitorlások.

Füred az egyetlen hely a Balatonnál, ahol az egész Balaton-képet újragondolták és tudatosan újraépítették. A bazársort ledózerolták és egy kulturált, európai színvonalú korzót csináltak. A kettő között pedig van Badacsony és környéke, ahol máig megvannak a 70-es, 80-as évekből ránk maradt büfésorok, kocsmák, retro hangulatot idéző lepukkant rablósorok.

Kardos Gábor szerint szó sincs arról, hogy ezeken a helyeken retro hangulatról beszélhetünk. „Ez az úgynevezett retro annyit jelent, hogy 40 éve nem sikerül újat mondani. Ez nagyon gáz.

Amit mi sokszor retronak hívunk, az azt jelenti, hogy 40 éve nem sikerült rendbe tennünk dolgokat és nem sikerült igazán újat mondani, ez országos probléma is” – mondja.

De vajon mi alapján lehetne szűrni a vendégeket a balatoni helyeken? Bezerics Dániel szerint nem a pénztárca alapján. „Nekünk a Balatonon nem pénztárca alapján kell válogatnunk a vendégeinket, abban igenis hiszek, hogy lelkület alapján válogatnunk kell őket. Azt hiszem, hogy büfészegmenstől a kifinomult étteremig nekünk annak kell a szemünk előtt lebegni, hogy olyan vendégeket csábítsunk ide, akik értik azt az ezernyi finomságot, ezernyi apró rezgést, amivel ez a térség rendelkezik” – mondja a szakember, aki Kardos Gáborhoz hasonlóan a Balatonkör tagja.

A kör az általuk csak infralámpás büféknek nevezett helyek ellen küzd, azért, hogy egy kifinomult, minőségi, ételekben és italokban is izgalmas Balatonunk legyen. Kritikusaik szerint viszont más a helyzet: ők úgy vélik, hogy a gazdag borászok akarják a konkurenciát eltüntetni a rablósorról.

Részletek a Heti Napló riportjában.

További belföldi híreink