Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-21 18:12:00

Az összes orvos felmondott az ajkai intenzíven: a fizetések állnak a háttérben?

Az összes orvos felmondott az ajkai kórház intenzív osztályán. Az intézményben két hete az ápolónők jelentették be, hogy távoznak, most az orvosok mennek el. Az igazgató akkor még bagatellizálta a felmondásról szóló híreket, ma viszont már sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta az orvosok távozásáról szóló információinkat. Megszólalt közben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is az ügyben.

Öt aneszteziológus és intenzíves szakorvos adta be kollektíven a felmondását az ajkai kórházban. Úgy tudjuk, hogy azután lehetetlenült el az orvosok munkája, hogy két héttel ezelőtt az intenzív osztály valamennyi nővére felmondott. Akkor mi is beszámoltunk arról, hogy Ajka város önkormányzata is csak a sajtóból értesült a felmondásokról.

„A város vezetés, Ajka város önkormányzata az országos médiából tájékozódik az ajkai kórházban folyó dolgokról, eseményekről, hiszen a kórház egy állami fenntartású intézmény. Ezért az önkormányzatnak hivatalos tájékoztatása nem igazán lehet arról, hogy ott milyen munka folyik, illetve milyen változások folynak a mindennapok során”- közölte Bakos-Szántó Renáta, az önkormányzat sajtóreferense.
Pedig a városban régóta beszélik, hogy a kórházban nincs minden rendben. Ajka szocialista polgármestere az év elején még nyílt levelet írt az intézmény vezetőjének, mert már akkor felmerült, hogy orvosok és nővérek távozhatnak a kórházból, ami miatt ellehetetlenülhet a betegellátás. A helyi Fidesz azonban akkor rémhírkeltésről beszélt.

A két hete felmondott nővéreket ugyan nyugdíjasok visszahívásával és más osztályról áthelyezett kollégákkal sikerült pótolni, de a tapasztalt nővérek hiánya megnehezítette az orvosok munkáját. Azt nem lehet tudni, hogy a doktorok távozásával hogyan tudják majd biztosítani a betegellátást. A kórház vezetője ugyanis egyelőre nem szólalt meg az ügyben.
Megszólalt viszont az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Közleményük szerint 2010 óta az ajkai intézményben 5 milliárdos fejlesztés valósult meg, amelynek köszönhetően megújult a kórház épülete és sikeresen átalakult a működési struktúra: megteremtették a gyermekek sürgősségi ellátásának feltételeit, továbbá kialakították az egykapus beléptetőrendszert.

A központ szerint „az ajkai Magyar Imre Kórház menedzsmentje haladéktalanul elindította a tárgyalásokat azon szabad kapacitással rendelkező orvosokkal, akik hamarosan egy új struktúrában fogják biztosítani a zavartalan és folyamatos ellátást az intézmény aneszteziológiai és intenzív osztályán”. Mint írják, „ennek megfelelően az ellátás a kórházban folyamatos, minden tekintetben biztosított”.

Hozzáteszik: a kórház intenzív osztályának orvosai 2018. szeptember 20-án adták be csoportos felmondásukat más elfoglaltságra hivatkozva. „Bár a kórház vezetősége ezt megelőzően több alkalommal is tárgyalt az érintett orvosokkal, azok olyan magas bérköveteléssel álltak elő, amelynek elfogadása komoly bérfeszültséget, ezzel együtt zavart keltett volna az intézmény dolgozóinak mindennapos munkájában”- olvasható az ellátó közleményében. A kórházvezetés a felmondottak távozásáig rendelkezésre álló másfél hónap alatt gondoskodik az orvosi állomány utánpótlásáról –közölték.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink