Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-20 15:52:00

Az egykori helyettes államtitkár szerint nem lesz beüzemelve Paks2

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor és Putyin száz százalékig elkötelezték magukat Paks2 megépítése mellett, Holoda Attila szerint ebből semmi nem fog megvalósulni. A volt energetikai helyettes államtitkár szerint működésképtelen lenne, mire elkészülne, miközben úgy véli: Putyin sürgetése állhat a négyszemközti találkozó hátterében.

Az egykori helyettes államtitkár szerint nem lesz beüzemelve Paks2

A héten újra Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Orbán Viktor, ezúttal Moszkvában. A közös sajtótájékoztatójukon elhangzott, hogy hosszú távú együttműködést tervez Orbán Viktor Oroszországgal. Az energetikai és pénzügyi együttműködések erősítése mellett pedig egy közös onkológiai kutatóintézetet is létrehoznának az oroszokkal. Paks bővítése mellett mindkét vezető száz százalékig elkötelezett, a magyar miniszterelnök pedig arra kérte Putyint, hogy a Törökország felől érkező gázvezeték Magyarországon is áthaladjon.

Ezzel kapcsolatban Holoda Attila azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy az energiaellátás mindig politikai kérdés volt, főleg a volt szocialista országokban. Majd hozzátette: minél kiterjedtebb egy ország energiainfrastruktúrákhoz való kapcsolata, annál kevésbé lehet ezzel az adott országokat politikailag zsarolni.

A volt energetikai államtitkár szerint Magyarország helyzete is egyre jobb, mert több szálon kapcsolódik az európai rendszerekhez.

A földgáz 57 százaléka és az olajszükségletek 89 százaléka orosz forrásból érkezik. Hogy ez a környező országokhoz hasonlítva, mennyire növeli a nemzetünk kitettségét, arra a szakember úgy felelt: magasnak mondható Közép-Európában, de „egyre inkább csökken”. A szlovákok kitettsége hasonló a miénkhez, mindkét ország energiaellátása épít Oroszországra. Holoda szerint azon is sok múlik, hogy mennyi egy adott ország energiafogyasztása, a kitettségünk pedig már nagyobb is volt, különösen korábban, amikor a gázfogyasztás nagyobb volt, és kevésbé volt „kapcsolatunk” Nyugat-Európával – tette hozzá. A magyar energiapolitika célja az kellene legyen, hogy egyre több útvonalra építsen.

Mindezt politikai nyomásgyakorlásra is alkalmas Oroszország részéről, akik már korábban is elzárták a csapokat: 2005-2006 környékén részlegesen, 2009-ben pedig teljesen. Holoda szerint, akinek ilyen jellegű energetikai és infrastrukturális fegyver van a kezében, az „élni fog vele”. Ezért vannak kétségei a török áramlattal kapcsolatban is, hiszen – ahogyan fogalmazott – Törökország sem arról híres, hogy szégyenében elbújna, ha meg akarná zsarolni az európai államokat.

A volt energetikai államtitkár szerint, azért lehet jó üzlet a Magyarországgal való biznisz, mert ebben az esetben az Európai Unióba érkezik be az orosz gáz, ami jelenleg 30-33 százalékos kitettséggel rendelkezik. Ahhoz pedig, hogy megtarthassák ezt az „egyharmadnyi” arányt, belépési csatornák is kellenek, amiben Magyarország nem elhanyagolható.

A kérdésre, hogy jó áron kapjuk-e a gázt,  Holoda azt mondta, ez nem közismert, majd hozzátette: európai viszonylatban jó áron érkezik a gáz. Arról is beszélt a szakember, hogy megnőttek más „kapcsolódási pontjaink is”, mint a HAG-vezeték, a baumgarteni csatlakozási pont, ahonnan növelt kapacitással érkezhet Nyugat-Európa felől a gáz. Mindeközben a szlovák-magyar vezetéket is megemlítette, ami bár kihasználatlanul áll még, de kapacitását tekintve, alkalmas a jelenlegi gázfogyasztás mellett az oroszországi gázfüggés egy jelentős részének kiváltására. Sőt, Romániában, a Fekete-tengernél is végeznek kutatás-termelési műveleteket, ahonnan újabb gázforrások érhetik el Európát, és így Magyarországot is.

Az elmúlt két évben öt alkalommal találkozott egymással Orbán Viktor és az orosz elnök, Vlagyimir Putyin. Bár biztos információi nincsenek, hogy mi hangzott el a vezetők négyszemközti megbeszélésén, de úgy gondolja, egyfajta sürgetés érkezhetett az orosz államfő részéről, méghozzá Paks2-vel kapcsolatban. Majd hozzátette: véleménye szerint „nem lesz Paks beüzemelve”, mert úgy véli, mire megépülne, már gazdaságossági szempontból nem lesz működőképes.

Putyin gázvezetéket ígért Magyarországra

 

atv.hu

További belföldi híreink