Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-19 18:20:00

Összehívják a lakosságot is a magyarországi medveveszély miatt

Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban. Pétervásárán már az elsőt megtartották, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat.

Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig. Sajókeresztúron például a térfigyelő kamerák rögzítették, ahogy egy medve fut át a játszótéren.

 Mezőkeresztes közelében Dobos Balázs volt az, aki a gépeket ment ellenőrizni aratás előtt, amikor meglátta a búzában ballagó medvét. „Jött a repcetábla mellett végig, utána mellette volt egy gabonatábla, egy árpatábla, abba átjött és pont a felüljáróval szemben elindult felém és amikor elég közel ért, akkor elővettem a telefonomat és elkezdtem videózni”- magyarázta a szemtanú.

Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.

„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”- mondta Híradónknak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.

A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink