Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-18 19:00:00

Tájékoztató kampányt indít a kormány a Sargentini-jelentésről

Országgyűlési határozatban ítélnék el a Sargentini-jelentést a kormánypártok. Szerintük sérti Magyarország szuverenitását. A kormány eközben az Európai Bíróságon támadja meg az EP szavazásának módját. A baloldali pártok nem támogatják a kormánypárti javaslatot, a Jobbik és az LMP még nem döntött. Közben a Magyar Idők értesülése szerint széleskörű tájékoztató kampányt indít a kormány a jelentés kapcsán.

Tájékoztató kampányt indít a kormány a Sargentini-jelentésről

Széleskörű tájékoztató kampányt indít a kormány, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá tegye: a Sargentini-jelentés hazugságokon alapul és politikai nyomásgyakorlás céljából, a szabályokat felrúgva szavazta meg az Európai Parlament- értesült a Magyar Idők. A lap szerint a kormány álláspontját televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben is kifejtik majd.

Közben a kormány és a Fidesz közösen nyújtotta be azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely elítéli a múlt szerdán elfogadott Sargentini-jelentést. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely közös javaslata egyebek között kimondja, hogy az EP határozata a magyar parlament döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét, és megsértette az ország szuverenitását.

„Fenn fogjuk tartani a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határvédelem jogát. Emellett felkérjük a kormányt, hogy utasítsa vissza a Magyarország elleni rágalmakat, és egyébként örömmel látjuk, hogy egy tegnapi kormánydöntés alapján jogi lépések lesznek a csalással elfogadott jelentéssel kapcsolatosan”- mondta Halász János fideszes szóvivő.

Ebben sincs konszenzus az ellenzéki pártok között

Az MSZP nem támogatja ezt a javaslatot, helyette saját demokráciacsomagot nyújt be. A Párbeszéd szerint a kormánypárti javaslat minden szava hazugság, vagy butaság, ezért nem fogadják majd el a javaslatot. A kormány a DK szavazataira sem számíthat. Az LMP még nem döntött, hogy megszavazza-e az országgyűlési határozatot.

A kormány az Európai Unió Bíróságán is megtámadja a Sargentini-jelentést. A kabinet szerint ugyanis a szavazáson a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon: a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

A Jobbik szerint Orbán Viktort mostanáig nem zavarta az Európai Parlament szavazási rendje. Nem szerencsés a szavazási metódust kifogásolni, véli Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselő.

„Azok után, hogy Orbán Viktorék Magyarországon a szavazni képes polgárok talán alig több mint 30 százalékának a szavazatával parlamenti kétharmadot értek el, legalábbis nem úriemberhez méltó” – tette hozzá.

A parlament előtt a Sargentini-jelentés

atv.hu

 

További belföldi híreink