Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-17 18:38:00

Palkovics: alaptalanul fél az MTA elnöke

Újabb fejezetéhez érkezett a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium közötti nyilatkozatháború - ezt a PestiSrácok.Hu közölte. Ebben a Lovász László kijelentéseire reagál Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter. A tárcavezető szerint a két fél között teljes volt az egyetértés, ennek fényében megdöbbenéssel olvasta az MTA közleményét.

Palkovics: alaptalanul fél az MTA elnöke

A Palkovics által az MTA-nak korábban bemutatott munkaanyagban nem csupán az Akadémia, hanem „a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer finanszírozására és átalakítására vonatkozó elvek és javaslatok szerepeltek” – mondta a PestiSrácok.hu-nak Palkovics. Szerinte „ha a számok igazolnák a struktúrát, a legnagyobb hiba lenne hozzányúlni. Csak hát nem így van. A kérdés az, hogy továbbra is folyatjuk-e ki a pénzt eredménytelenül, vagy elvárható, hogy a végén termék vagy kutatási eredmény szülessen, ha már beleöljük a százmilliárdokat.”

Hozzátette „az MTA elnökének a félelme, hogy az átalakítás lerontaná az akadémiai kutatók lehetőségeit, nem valós. Hogyan is lehetne az, ha a hazai kutatás-fejlesztési eredmények kétharmadát az egyetemek produkálják?”

A cél az, hogy eredményesen működjön a kutatási rendszer – mondta a miniszter, aki az MTA közleményének okát sem érti, illetve cáfolja „az anyagban nem volt szó arról, hogy intézeteket szüntetnének meg, már csak azért sem, mert az akadémia intézményhálózatának működtetése az akadémia feladata, és ily módon a kormánynak nincs és nem is lehet közvetlen beleszólása” – mondta a PestiSrácok.hu-nak a miniszter.

atv.hu

További belföldi híreink