Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-14 20:02:00

Újabb képzést indított New Yorkban a CEU

Attól tartok, mélyebb probléma van annál, mintsem a kormány kommunikációs trükknek lehetne tulajdonítani, hogy a külügyminiszter szerint a CEU-nak nincs az Egyesült Államokban iskolája – mondta a CEU rektorhelyettese.

Enyedi Zsolt szerint úgy tűnik, mintha a magyar kormány megfeledkezett volna arról, hogy a külügyminisztérium és New York Állam kormányzója hónapokig dolgozott a CEU-ról megkötendő megállapodásért.

A rektorhelyettes az ATV-ben bemutatott egy papírt, amely azt igazolja, hogy a CEU mesterképzést indított New York városában. Ez már a CEU által indított második amerikai képzés, hiszen még tavaly ősszel az egyetem együttműködési megállapodást kötött a New York állambeli Annandale-on-Hudson-i székhelyű Bard College-dzsal egy közös képzés indításáról.

Enyedi szerint ezzel a CEU eleget tett a magyar jogszabályok által támasztott felvételeknek, ezért nem érti, miért nem írja alá a kormány a CEU további működését biztosító megállapodást New York állammal.

Arra reagálva, hogy Michael Ignatieff, a CEU rektora azt mondta a Washington Postnak: Ha nyár végéig nem jön létre a megállapodás, az egyetemnek Bécsbe kell költöznie, Enyedi Zsolt azt mondta: egyelőre várják a fejleményeket. Hozzátette: egyelőre fenntartható a CEU működése, a tanárok és a diákok részéről erős a lojalitás, az idei évnyitóval több száz új diák és egytucatnyi új tanár érkezett az egyetemre.

„A CEU nő és erősödik” – értékelte a helyzetet a rektorhelyettes, de hozzátette: a jelenlegi jogi környezet, az a tény, hogy a külügyminiszter arról beszél, hogy a CEU-nak Amerikában nincsen „iskolája”, miközben korábban képzést írtak elő, amit a CEU teljesített is, nem könnyíti meg az egyetem hosszú távú magyarországi működését. Nem biztos, hogy az egyetem Magyarországon működhet 2018 után is – mondta erről Enyedi Zsolt, aki szerint az egyetem fönn fog maradni, de a magyar felsőoktatásnak nem tesz jót, ha a lényegi tevékenységét Ausztriába lesz kénytelen áthelyezni.

atv.hu

További belföldi híreink