Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-14 18:52:00

Híg, íztelen, rossz: Nézze, mit kap enni gyermeke a menzán - videó

Híg, íztelen, rossz. Ilyen a tipikus menza kaja, legalábbis egy ma megkérdezett diák szerint. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint azonban hatásos volt a menzareform. Tény, hogy csökkentették az ételek só és cukor tartalmát, ami jóval egészségesebb, mint ami korábban volt.

Kétféle menü, a la carte ételek egy alapítványi iskolában. Nem is panaszkodnak a tanárok, diákok.

„Mindig van hal, mindig van rántott hús, amit a gyerekek is szeretnek, úgyhogy köszönjük szépen, nagyon elégedettek vagyunk a konyhával” – nyilatkozta Pásztor Judit, matektanár.

Néhány diákban azonban kitörölhetetlen nyomot hagyott az állami iskolai menza emléke.

„Íztelen, híg, nincsenek benne rendes tápanyagok, amit így lehet érzékelni is benne, igazából rossz, rossz ízű, és rossz a választék” – mondta egy diák.

Egy másik diák, Emma azt mondta: „Kb. negyediktől már a saját kajámat hoztam, mert nagyon rossz volt.”

Néhány éve már nemcsak ajánlás, hanem előírás, hogy kevesebb só és cukor lehet az ételekben, és több zöldségnek, gyümölcsnek, teljes kiőrlésű gabonának kell szerepelnie az étlapon.

Gyurovics Krisztina élelmezésvezető híradónknak azt mondta: „A kicsiket könnyebb reformálni, a nagyokat már annyira nem, de az újakra nagyon nyitottak, úgyhogy könnyű őket befolyásolni, hogy finomat, jót egyenek és egészségeset.”

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint hatásos volt a menzareform, és tévhit, hogy csak a pénz függvénye, hogy mit hoznak ki az egységárból.

Zentai Andrea, az OGYÉI osztályvezető dietetikusa azt mondta: „Mi látunk olyan étlapokat, amik sokkal kisebb normából vannak, és nagyon változatosak és nagyon jól néznek ki, és látunk olyat is, ami egy magasabb költség mellett sem annyira nagyon változatos. Változatos, de lehetne rajta fejleszteni.”

Az OGYÉI csak az étlapot látja, a valódi ételeket más hatóság ellenőrzi.

atv.hu

További belföldi híreink