Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-14 16:44:00

Fel sem merül az ország kivezetése az Unióból

A Sargentini - jelentés elfogadásának hatására az ellenzék vasárnap az utcára fog vonulni. Böcskei Balázs, az Idea intézet igazgatója az ATV Start műsorában úgy nyilatkozott, hogy ez egy elégséges válasz a történtekre, az ellenzék részéről. Végre megmutathatja, hogy mit gondol Európáról, a Néppártról, Magyarországról, a demokráciáról, aktivizálhatja a választóit, vagyis "arcot tud adni magának".

Böcskei szerint a jelentés nem okozott földcsuszamlásszerű változásokat a magyar közvéleményben, de arra jó, folytatta, hogy az eddig bizonytalanok, vagy az ellenzéki szavazók, akik megerősítésre vártak, azt megkapják, az ellenzék igazságkoncepcióját megerősíti. Szerinte az ellenzék kegyelmi pillanatot kapott, egy visszajelzést arról, hogy hogy nem látják annyira rosszul az országot a Fidesz-szavazók többsége ellenére" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett a Sargentini-jelentés szavazása az ellenzék aktivizálódásához, Böcskei úgy reagált, egy harmadik kétharmados győzelem után az ellenzék traumatikus állapotba került, és eddig még nem találták ki a mestertervet. Ráadásul a tavaszi vereség után az ellenzék támogatottsága csökkent, a kormánypárt támogatottsága pedig nőtt, ami fokozta az ellenzéki apátiát. A Sargentini-jelentés elfogadása viszont erősítheti az ellenzéki politikusok aktivitását, tette hozzá.

Maga a jelentés, illetve annak elfogadása szerinte csak egy intés volt Európából, nem pedig történelmi jelentőségű esemény, mint ahogy azt Gyurcsány Ferenc kommentálta. Amit látni lehet, folytatta, hogy a magyar emberek többsége az európai integráció, az uniós tagság mellett van. Ez az a politikai és ideológiai keret, amiben neki kell futni az EP választásnak, tette hozzá.

Böcskei szerint Orbán Viktor nem akarja szétverni a Néppártot. Az EP-választás eredményétől függ, hogy a Néppárton belül milyen erőviszonyok lesznek, mondta. A Fidesz magidentitása európai értelemben az Európai Néppárt, tette hozzá. Az ország Unióból való kivezetése fel sem merült, ez csak az ellenzéki politikusok roncsoló diskurzusában bukkan fel, jelentette ki. Úgy véli, hogy a jelentés elfogadása még inkább megerősíti a kormányzó pártot, mert sokak szerint igazságtalanul bünteti az Unió az országot a kormány bevándorlás-ügyi különvéleménye miatt.

atv.hu

További belföldi híreink