Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-14 12:51:00

Ezért nem kapnak idén korrekciót a nyugdíjasok

Miközben egyre nyílik az olló a nyugdíjasok és az aktívkorúak keresete között, idén elmaradhat a nyugdíjkorrekció, mivel az infláció mértéke nem haladta meg a 3 százalékot.

 

Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában emlékeztetett, hogy a nyugdíjtörvény szerint az inflációval egyelő mértékben kell emelni a nyugdíjakat. Mivel a 2018-as évre vonatkozóan 3 százalékos volt az előrejelzés, ezért januárban ennyivel is emelték a nyugdíjakat, és az egyéb meghatározott ellátásokat.

Az első nyolc hónap tényinflációs adatai szerint kell meghatározni, hogy lesz-e novemberben korrekció – magyarázta Farkas.

Mivel az idén csak 2,6 százalék volt a tényinfláció, ezért nem indokolt a novemberi korrekció. A nyugdíjas fogyasztói áremelkedés is pont 3 százalék volt, tehát ez sem indokolja a korrekciót – tette hozzá a szakértő.

Farkas András beszélt arról is, hogy a tavalyi nyugdíjemelés 1,6 százalék volt, az infláció viszont 2,4 százalék. A 0,8 százalékos eltérés miatt került sor januárban a korrekcióra, ami egész évre vonatkozóan átlag 10 ezer forint körül volt, a nyugdíjak mértékétől függően.

A műsorban elhangzott a kérdés: miért csak az inflációval emelik a nyugdíjakat? A nyugdíjszakértő elmondta, hogy 2010-ig svájci indexálás volt, ami azt jelenti, hogy nem csak az inflációhoz igazodott, hanem a nettó átlagkereset növekedéséhez is igazították a nyugdíjakat. Az utóbbi három évben nagymértékben, országosan átlag 12,8 százalékkal emelkedtek a nettó bérek, míg a nyugdíjak csak 2,4 százalékkal.

Látszik tehát, hogy egyre jobban nyílik az olló az aktívkorúak keresete és a nyugdíjak között. Hogy mennyire engedhetné meg az államháztartás költségvetése a felzárkózást? Erre Farkas azt közölte, ez politikai prioritás kérdése. Azt tudni kell, hogy az éves nyugdíjkassza 3300 milliárd forint körüli, tehát ha csak 1 százalékos emelés történik is, az is 30-33 milliárd költségnövekedést jelentene. "De mindent ki lehetne gazdálkodni" – jegyezte meg.

Végül megemlítette, hogy ismét lesz nyugdíjprémium novemberben. Akinek 80 ezer forint felett van a nyugdíja, az 16 ezer forintra számíthat. Ahogy arról az atv.hu is beszámolt. korábban Kocsis Máté, a csütörtöki Kormányinfón pedig Gulyás Gergely is arról beszélt, idén sem maradnak Erzsébet-utalvány nélkül a nyugdíjasok.

atv.hu

További belföldi híreink