Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-15 07:50:00

A festői falu, ahol ingyen adnák a telkeket, csak maradjanak a fiatalok

A Balatonhoz közeli Óhidról egy fiatal kivételével szinte mindenki menekülne. Pedig az önkormányzat mindent megtenne, hogy megállítsa a népességfogyást, de az osztrák munkahelyekkel nem tudnak versenyezni.

A Heti Napló két hete foglalkozott a kivándorlással, a riport pedig hatalmas lavinát indított a közösségi médiában. Az már az előző riportból is kiderült, hogy az elvándorlás egyik fő oka a fizetés. Ez nem csoda:

az Eurostat felmérése szerint csak Romániában és Bulgáriában kevesebb az átlagfizetés, mint nálunk.

A minimálbérrel sem állunk sokkal jobban, hátulról az ötödikek vagyunk.

Benyó Rita ellátogatott egy olyan magyar településre, ahol teljesen kézzelfogható a kivándorlás negatív hatása. A festői környezetben található 500 fős Óhidról szinte minden fiatal elmenekült, a legtöbbjük Ausztria felé vette az irányt. És bár a településnek vannak terveik a népességfogyás megfékezésére, ez idáig nem jártak sikerrel. Olyannyira nem, hogy a Balaton közelében fekvő faluban már a kocsma is bezárt.

A pozitív példa

A Heti Napló stábja ugyanakkor egy fiatalt talált, aki visszatért a településre: Nagy Miklós a Műszaki Egyetemen szerzett diplomát, majd egyből hazatért Óhidra. Szerinte egy fecske is csinálhat nyarat: azzal számol, hogy egyre több lesz a szabadúszó, otthonról dolgozó, és rájuk kell építeni.

Miklós nem csak a saját egzisztenciáját akarja megteremteni: munkahelyeket igyekszik létrehozni.

Miklós idealizmusához persze az is hozzátartozik, hogy rendelkezésére áll egy biztos hátország a tervei megvalósításához. Egy évig ugyanis csak dolgozott az ötletén, de bevétele nem nagyon volt. Mostanra viszont befektetőket is talált.

És a valóság

Óhid alpolgármestere, Bárka József már kevésbé optimista. Elmesélte, hogy évente 1-2 gyermek születik a településen, miközben tavaly 11 embert temettek el. A népességfogyás megfékezése érdekében már azzal is próbálkoztak, hogy ingyen adják a telkeket, de eddig kevés sikerrel. Ehhez annyit kértek, hogy négy éven belül meglegyen a lakhatási engedély. A faluban közben bezárt az iskola, az óvodát is épphogy fent tudják tartani több faluval összefogva.

atv.hu

További belföldi híreink