Itthon

Gulyás Gergely: a kormány szerint az EP nem fogadta el a Sargentini-jelentést

Nézze itt a Kormányinfót
szeptember. 14. péntek 14:10

CEU-ügy
szeptember. 13. csütörtök 14:02

Gulyás az erre vonatkozó kérdésre úgy válaszol: ez a Külügyminisztériumhoz tartozik, de az elmúlt két hétben semmilyen előrelépés nem történt.

Ellenzéki tüntetés vasárnap
szeptember. 13. csütörtök 13:59

Az ellenzéki tüntetésekről Gulyás Gergely azt mondta, a gyülekezési jog - szemben azokkal az évekkel, amikor azok a politkusok voltak hatalmon, akik ma ezeket az ellenzéki pártokat vezetik - garantált mindenki számára, alkotmányos alapjog. A miniszter szerint ez is bizonyítja, hogy a Sargentini-jelnetés mondvacsinált iromány.

Kórházak adóssága
szeptember. 13. csütörtök 13:57

A kormány nem fogadja el, hogy kizárólag finanszírozási problémája lenne a kórházaknak. Ettől függetlenül ezt is meg fogják vizsgálni, de olyan intézkedéseket vezetnek be, melyek nyomán teljes képet kaphat a kormány az egészségügyi intézmények helyzetéről még az ősszel, ami után döntéseket tudnak hozni a kórházak helyzetéről- jelentette be kérdésre válaszolva a Miniszterelnökség minisztere.

Január 1-gyel jöhet a falusi csok
szeptember. 13. csütörtök 13:53

5000 fő alatti településeken a népességmegtartó ereje erősödjön a falvaknak. Ehhez szükséges eszközöket igyekszünk a rendelkezésükre bocsátani- magyarázza a Magyar Falu Program lényegét a miniszter, majd megemlíti, hogy ennek részeként remélik, hogy január 1-től bevezethető lesz a falusi csok-program. Szeretnék, hogy a könyvtár és az internet használata mindenhol meg legyen oldva és a háziorvosi szolgáltatások elérése is sokat javuljon. Az útfelújítással pedig azt érnék el, hogy az alsóbbrendű utakkal elérhető települések is sokkal gyorsabban elérhetők legyenek autóval.

Gulyás reméli, hogy a komplett program elkészül október végére, november elejére, így akkor várható, hogy a kormány tud róla dönteni.

Lesz nyugdíjprémium
szeptember. 13. csütörtök 13:49

A költségvetési növekedés 3-4 százalék között várható, ezt azok után mondja Gulyás, hogy áttekintették a gazdaság számait a tengapi kormányülésen. Mindez azt jelenti a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, hogy fognak tudni adni nyugdíjprémiumot idén is.

Miért éppen a Corvinus?
szeptember. 13. csütörtök 13:49

Kérdésre válaszolva elmondja, nincs olyan szándéka a kormánynak, hogy kevesebb diák tanulhasson a Corvinuson, a cél az lenne, hogy legalább annyian mint most, vagy inkább többen. Hozzátette: a Corvinus Egyetem helye, gazdasági stabilitása és nemzetközi beágyazottsága teszi lehetővé az alapítványi gazdálkodást. Ehhez ad a kormány jelentős részvényvagyont, amiből jelentős fejlődésen mehet át az egyetem.

Más intézményről nincs sem döntés, sem előkészítés alatt ilyen jellegű terv- tette hozzá Gulyás Gergely.

Útfelújítás és Magyar Falu Program
szeptember. 13. csütörtök 13:47

150 milliárd forintot fordít jövőre a költségvetés tartalékából a Magyar Falu Programra a kormány. Az alsóbbrendű utak felújítására pedig 80-90 milliárd forint megy jövőre, egy része, mintegy 50 milliárd a Magyar Falu Programból, a maradék pedig az autópálya-matricák díjának emeléséből várható összeg, amit Gulyás 35-36 milliárd forintra tesz.

Átveszi a kormány a Corvinus Egyetemet
szeptember. 13. csütörtök 13:44

Új működési és fenntartási modell alapján állami alapítású alapítvány lesz a fenntartója jövő nyártól a Corvinus Egyetemnek- jelentette be Gulyás Gergely. Az intézmény az Innovációs és Technológiai Minisztérium fennhatósága alá kerül és alapítványi formában fog működni.

A tárcavezető szerint ennek az a lényege, hogy az állam által így az egyetem rendelkezésre bocsátott vagyonnak hosszútváon a Corvinus a legjobb 200 egyetem közé tudjon kerülni. Hozzátete: ehhez a kormány jelentős vagyont fog az alapítvány rendelkezésére bocsátni, amit kizárólag az egyem fenntartására, fejlesztésére lehet fordítani.

A 200 legjobb egyetem közé belátható időn belül kellene a Corvinusnak kerülnie. A lényeg, hogy alapítványi formában működhessen tovább az intézmény- magyarázta Gulyás.

Nem is vitáznának
szeptember. 13. csütörtök 13:41

Ha az Európai Bíróság is kimondja, hogy a jelentés így nem érvényes, akkor nincs is értelme az Európai Tanáccsal vitába belemenni- magyarázza a fideszes politikus.