Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-13 17:12:00

Felszámolná a tiszafüredi jegyző az önkormányzatot

Felszámolási eljárást kezdeményezett a tiszafüredi polgármesteri hivatal ellen a város korábbi jegyzője azt követően, hogy jogerősen úgy döntött a bíróság, a felmentése nem felelt meg a jogszabályoknak. Az ítélet arról is rendelkezik, hogy a kihirdetését követő 15 napon belül ki kell fizetni a menesztett jegyzőnek 7 millió forint kártérítést. Ezt az önkormányzat nem teszi meg, a volt jegyző megkeresésére semmit nem reagáltak, ezért eljárás indult a hivatal ellen.

Négy év pereskedés után ért véget az az eljárás, melyben Tiszafüred korábbi jegyzője kérte, hogy a bíróság mondja ki, a felmentése törvénytelen volt. Ez másodfokon megtörtént.

„Kimondták azt, amit én természetesen tudok négy éve, hogy a szakmaiságommal nem volt semmi probléma” – mondta Híradónknak Spisák György. A volt jegyző szerint a felmentését nem szakmai okok vezettek a felmentéséhez, hanem személyes antipátiáról volt szó.

A bírósági ítélet arról is rendelkezett, hogy az önkormányzat kártérítést köteles fizetni a jogtalan elbocsátást elszenvedő korábbi jegyzőnek. Ezt azonban jóval a határidőn sem fizették ki.


„Közel hétmillió forint kártérítés és a perköltség viselésére kötelezte az önkormányzatot. Az ítélet jogerős” – fejtette ki Kathi Orsolya, ügyvéd.

Az önkormányzat a volt jegyző megkereséseire eddig nem reagált. Az eljárás megkezdésével egyidőben – polgármester állítása szerint – kedden fizettek. A pénzt azonban nem a korábbi jegyzőnek utalták, mert szerintük első fokon ők nyertek, így még nincs vége a vitának azzal, hogy másodfokon vesztettek.

„A közel hétmillió forintot, amit ki kell fizetni Spisák Györgynek, ezt mi törvényszéki letétbe helyeztük a tegnapi napon” – szögezte le Újvári Imre. A polgármester arról beszélt, ezzel az önkormányzat eleget tett törvényi kötelezettségének és, mivel az elsőfokú ítélettel ennyire szemben áll a másodfokú ítélet, a Kúriához fordulnak és kérik a kifizetés felfüggesztését is.

A Híradónk által megkérdezett, az ügytől független jogászok azt mondták, hogy a jogerős ítéletben foglaltakat mindenkinek végre kell hajtania akkor is, ha a Kúriához fordulnak a problémájukkal. Annak halasztó hatálya nincs és ilyen esetben a kifizetést teljesíteni kell úgy, hogy azt nem köthetik semmilyen feltételhez.

atv.hu

(nyitókép: tiszafured.hu)

További belföldi híreink