Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-14 05:10:00

20 éves probléma: járda nélküli utcán ütöttek el egy kisfiút

Egy tízéves kisfiú szenvedett súlyos sérüléseket szerdán a Péccsel szomszédos Nagykozáron, amikor egy járda nélküli útszakaszon egy autó elütötte. Koponya- és végtag-sérülésekkel vitték kórházba. Pécsen és környékén rengeteg olyan utca van, ahol – általában hely hiányában – nem épült járda és a gyalogosok az autós forgalomban kell, hogy közlekedjenek.

A nagykozári baleset két olyan utca kereszteződésében történt, ahol nincs járda. Azt, hogy pontosan mi okozta a balesetet, még vizsgálják. Az biztos, hogy a fiút akkora ütés érte, hogy mozdulatlanul terült el a földön.

„A kiérkező esetkocsi személyzete a helyszínen a kiérkezéskor egy 15 év körüli eszméletlen gyereket talált, akinek a feje és a végtagjai sérültek. Az elsődleges vizsgálatok szerint súlyos koponyasérülést szenvedett, ezért emelt szintű légútbiztosítás és ellátás után stabil állapotban az egyik pécsi kórházba szállították”- közölte Eiter Zoltán, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa.

Később kiderült, hogy egy tíz éves fiút ütött el az autó. Pécsen és környékén nagyon sok olyan út van, amelyek mellé nem építettek járdát. A magyarürögi városrészben sok helyen van ilyen, ahol a gyalogosoknak így nem marad más, mint az úttest.

„Ez nagyon nagy probléma és régi probléma. Mi három éve lakunk itt és nem merem a gyerekemet, a 13 éves fiamat sem biciklivel sem az iskolába engedni, mert akkora forgalom van. Hiába van kitéve negyvenes tábla, az autók nagyon gyorsan jönnek. Másik pedig, a jóbarátom húsz éve lakik itt és húsz éve ígérik, hogy lesz járda”- magyarázta Híradónknak egy helyi lakos.

A rendőrök szerint az ilyen helyeken az autósoknak fokozott figyelemmel kell vezetniük, iskolaidőben pedig még a megszokottnál is jobban kell figyelniük a gyerekekre.

„A gyermekek, akik az átlagosnál óvatlanabbak és kevésbé kiszámíthatóan közlekednek, különös odafigyelést igényelnek. Ezért arra kérjük a járművezetőket, hogy különösen az iskolakezdés időszakában vezessenek körültekintőbben, óvatosabban és lassabban”- hívta fel a figyelmet Turnacker Éva, a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense.

Az autósok mellett a gyalogosokat is óvatos közlekedésre figyelmeztetik a rendőrök. Azt kérik, hogy - ahol lehet - a kijelölt helyeken menjenek át az úttesten, ott pedig különösen figyeljenek, ahol járda sincs.

atv.hu

További belföldi híreink