Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-12 06:20:00

Tiszavasvári után a másik fellegvárát is elveszítheti a Jobbik

Fellegvárát veszíti el a Jobbik azzal, hogy a párt nem állít polgármester-jelöltet a vasárnapi időközi választáson Tiszavasváriban. Többeknek ez volt az utolsó csepp a pohárban, és kiléptek a pártból, mint ahogyan Császár József is megtette, aki elmondta, hogy a Jobbik fele már máshol rúgja a bőrt, ő pedig a Fidesz és a Jobbik után végleg felhagy a politizálással. Toroczkai László azt mondta az atv.hu-nak: eddig 800-an csatlakoztak hozzájuk előző pártjából, míg Janiczak Dávid, Ózd polgármestere sem biztos, hogy jobbikosként indul újra a jövő évi választáson.

Újabb tagok hagyják el a Jobbikot – immár a párt „fellegvárában”, Tiszavasváriban fordítanak hátat az eddig képviselt formációnak. A pártból nemcsak Tiszavasvári Jobbik-szervezetének elnöke, a korábbi országgyűlési képviselőjelölt és alpolgármester Császár József lépett ki, hanem további öt tag is. Az ügy pikantériája, hogy a településen vasárnap lesz időközi polgármester-választás és bár Császár – saját elmondása szerint – próbált egyeztetni a Jobbik pártvezetésével, Szabó Gáborral arról, hogy kit indítsanak, így végül jelölt nélkül maradt a Jobbik.

A választást egyébként azért írták ki, mert a korábbi jobbikos városvezető, Fülöp Erik idén áprilisban parlamenti mandátumot szerzett, és lemondott a városvezetői tisztségről. A posztot 2010 óta töltötte be, aminek azért van nagy jelentősége, mert

ez volt az egyetlen olyan 10 ezer fő feletti település, ahol két egymást követő ciklusban is a Jobbik adta a polgármestert. Ez szakad meg most azzal, hogy még jelöltet sem sikerült állítani a pártnak, és ezt elégelték meg a most kilépők is.


A korábbi alpolgármester arról panaszkodott, hogy míg korábban egy nap alatt ötven embert tudott mozgósítani Tiszavasváriban a Jobbik, mára jó, ha öt embert tudnak. Nehezményezte azt is továbbá, hogy az országos pártközpont kihagyta a döntésekből, megbeszélésekből a helyi szervezetüket. Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e úgy, hogy elsők közt hagyja el a süllyedő hajót, úgy felelt, hogy nem, hiszen "a Jobbik ötven százaléka már a Mi Hazánk Mozgalomban focizik". Szerinte nem véletlen oszlott meg a párt, ennek oka a hosszú éve tartó rossz politizálás, amit többször is jelzett a vezetésnek. Császár végül a politizálást is feladja, a Mi Hazánk Mozgalomhoz sem kíván csatlakozni, mint ahogyan más országos szintű formációhoz sem a jövőben.

A polgármesterjelöltek névsorát egyébként mér korábban nyilvánosságra hozták, a valasztas.hu oldalán ez el is érhető. Öt jelölt küzd a városvezetésért, közülük azonban csak egy párt indít hivatalosan is jelöltet: a Fidesz.

Korábban Fülöp Erik – aki a polgármesterséget hátrahagyva folytatta a parlamentben a munkát – azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az ÁSZ „jogsértő” módon kiszabott büntetése miatt nincsenek erőforrásaik arra, hogy jelöltet indítsanak. Majd hozzátette: egyébként is „csak” időközi választásról van szó, a megbízás alig több, mint egy évre szól. Jövőre, amikor újabb öt évre választanak képviselőket és városvezetőket, bizonyára megváltozik majd ez a helyzet.

Ózd is elveszhet a Jobbik számára

Mindeközben a legnagyobb jobbikos települést vezető polgármester is nyilatkozott nemrégiben. Janiczak Dávid, Ózd első embere azt mondta, hogy mindenképpen szeretne újraindulni a polgármesteri tisztségért, de hogy Jobbik színekben, vagy másképp, az még nincsen eldöntve. Kerestük mi is Ózd polgármesterét, aki azt mondta az atv.hu nincs még döntés arról, hogy milyen színekben indul újra a városvezetésért, mivel sem a pártvezetéssel, sem a pártigazgatóval nem tudott még erről beszélni eddig. Bár messze van még a jövő évi választás – tette hozzá.

A legnagyobb jobbikos települést vezető politikus sérelmezi, hogy az új pártvezetés nem kereste még meg őt.


Mint mondta, ők „a parlamentben ott elvitatkozgatnak a szerény kis kisebbségükkel, a hatalmas többséggel szemben”. Szerinte ez nem visz előre, sokkal fontosabb lenne Janiczak szerint a „még náluk lévő településeken” előrelépést elérni. Dilemmái közé tartozik még az is, hogy nem ismeri a Jobbik irányvonalát, és nem tudja, mit jelent most jobbikosnak lenni. Ősszel minden bizonnyal tisztábban fog látni, tekintve, hogy a párt akkor hirdeti meg, hogy milyen elképzelései vannak, merre megy tovább a párt. Ezt még nem tudni, a polgármester is kivár, majd meglátja, hogy „arra szerződött-e vagy sem”. Janiczak „még kitart, bízik a pártban”, de mint monda, ősszel fog tisztázódni, hogy a Jobbik megmarad-e olyannak, ami az ő számára is vállalható.

800 jobbikos Toroczkai mögött?

Még a nyáron, miután kiderült, hogy Toroczkai László új mozgalmat hirdetett, egymásnak ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy mennyien hagyták el a pártot, és csatlakoztak a Jobbikhoz. Mint ahogyan a formáció taglétszáma sem volt egységes: Volner János alelnök húszezres, Jakab Péter szóvivő 15 ezres tagságról beszélt, miközben Novák Előd szerint az aktív tagokat illetően az utóbbi számnak inkább a harmada közelít a valósághoz, vagyis nagyjából 5 ezer fő.

Az atv.hu most mindkét formáció képviselőjét megkereste, hogy Császár kijelentse után arról érdeklődjön, hogy mennyi tag hagyhatta el a Jobbikot, és csatlakozott a Mi Hazánk Mozgalomhoz, amely időközben bejegyzett párt lett. Toroczkai Lászlót egy elnökségi ülés szünetében értük utol, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke elmondta, hogy

a kétezer tagjelöltből nagyságrendileg 800 jobbikos érkezett hozzájuk, tehát kevesebb, mint a fele az összes jelentkezőnek.


Mint mondta, az eszmei-elvi alapokon való eltérés miatt jelentkezhettek hozzájuk, mert a Jobbik inkább egy liberális irányba indult el. Sokan azonban személyes problémák miatt válhattak ki, mert nem voltak megelégedve a jelenlegi vezetéssel, és a vezetési stílusukkal. Ezek talán a fő okok – tette hozzá Toroczkai. A kérdésre, hogy Janiczak Dáviddal tárgyaltak-e az utóbbi időben, a politikus azt felelte, hogy „még nem”. Majd hozzátette: senkit nem próbálnak lasszóval megfogni, de örömmel várnak mindenkit, és nyitva áll a kapu bárki előtt.

Mindezek után – hogy a lehető leghitelesebb forrást kaphassuk – a Jobbik részéről a pártigazgatót, Szabó Gábort kerestük. A kérdésre, hogy van-e bármilyen statisztikájuk arról, hogy hányan hagyhatták el a pártot úgy, hogy a Mi Hazánk Mozgalomhoz csatlakoztak, azt felelte: később, de a közeljövőben összesítik majd a számokat, mert ők is kíváncsiak az összesítésre.

Jakupcsek plusz minden hétköznap 20:30-tól az ATV-n:

További belföldi híreink