Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-12 18:51:00

Szokatlan közjáték zavarta meg a Teréz körúti robbantó tárgyalását

Életfogytig tartó - fegyházban letöltendő - szabadságvesztésre ítélte a Teréz körúti robbantó néven elhíresült P. László Gergelyt a Fővárosi Törvényszék, gyilkossági kísérlet miatt. A vádlott legkorábban 25 év múlva szabadulhat. Az ügyész súlyosbításért a védő enyhítésért fellebbezett.

Szokatlan közjáték zavarta meg a Teréz körúti robbantó tárgyalását

A vádlott az ítélethirdetésen nem akart ott lenni, az első kihallgatás után a beismerő vallomását is visszavonta. Akkor azt mondta, hogy nem ölni akart, de neki végül is mindegy.

A robbantás előtt a férfi alapos terepszemlét tartott, kifigyelte a járőröket, a robbanószerkezetbe - amelyet távirányítóval működtetett - több kiló szöget is tett. A bíróság szerint a DNS-minták minden kétséget kizáróan igazolják, hogy P. László Gergely volt a tettes. A házkutatásnál a bombagyártáshoz szükséges összes anyagot megtalálták a nyomozók. A bíróság szerint vádlott a bűncselekmény súlyát, annak következményeit felismerte. Erről négy elmeorvos és két pszichológus adott szakvéleményt.

A vádlott egyébként a rendőrséget egy újabb bűncselekménnyel is megfenyegette: egy el nem küldött e-mail szerint - amit a számítógépén találtak - egy millió eurót követelt volna.

Ugyanakkor a bíró elismerte, hogy gyilkossági kísérletnél nem szoktak életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabni, de figyelemmel a gátlástalanságra, az elkövetés sunyi módjára a járókelők veszélyeztetésére indokolt a büntetés mértéke - mondta.

Az ítélethirdetés után - még a bíró jelenlétében - szokatlan közjáték kezdődött a tárgyalóterem padsoraiban: a vádlott édesapja felháborodva hangoztatta: szerinte hamisak a bizonyítékok.

Szerinte a fia nincs is rajta a bizonyító erejű felvételen. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért a védő enyhítésért fellebbezett.

atv.hu

További belföldi híreink