Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-12 19:39:00

Szijjártó: miért kell ilyeneket hazudni?

A külgazdasági és külügyminiszter szerint „óriási csalás”, ahogy az Európai Parlament elfogadta a Sargentini-jelentést. A tárcavezető az ATV Egyenes beszédben elmondta azt is, miért nem igaz, hogy csak egy papírt kellene a kormánynak aláírnia a CEU működéséhez.

„Ez egy óriási nagy csalás ebben a formában”- mondta az ATV Egyenes beszédben Szijjártó Péter a Sargentini-jelentés megszavazásáról. A külgazdasági és külügyminiszter szerint minden normális helyen, ahol szavazást tartanak, a tartózkodó szavazatokat is beleszámolják a végeredménybe és, ha így tesznek, nem lett volna meg a kétharmados többség.

Úgy véli,

az Európai Parlament „boszorkánykonyháján addig mesterkedtek”, míg meg nem oldották, hogy lehet a kétharmadot kihozni. 

Hozzátette: világosan le van írva uniós szerződésekben, hogy ez hogyan kellene, hogy működjön rendesen.

Szijjártó beszámolt róla, hogy a kormány a jelentés megszavazását követően úgy döntött, hogy a lehetséges jogorvoslati lehetőségeket mind feltérképezik és amelyik a legracionálisabbnak tűnik, azon az útvonalon végig fognak menni. Krug Emília kérdésére hozzátette: erről néhány napon belül döntés fog születni.

A tárcavezető ugyanakkor nem tartja kudarcnak, ami történt, mivel tudták, hogy az Európai Parlamentben a migrációpárti politikusok vannak többségben és, hogy maga az Európai Néppárt is megosztott ebben a kérdésben.

A felvetésre, hogy

érintette, hogy személyes barátja, Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja is a jelentés megszavazása mellé állt, elmondta, baráti a kapcsolatuk, ezért fel is hívta az EP-vita után, hosszasan beszéltek, de arra nincs felhatalmazása, hogy elmondja, miről. 

Hozzátette: ugyanakkor semmi meglepő nem volt abban, ahogyan szavaztak, nem várt mást tőlük a kormány.

Szijjártó beszámolt róla, hogy ő személyesen is részt vett az előterjesztésről szóló üléseken, emiatt úgy látja, nem szólt másról az egész, mint hogy a migráció miatt Magyarországon bosszút álljanak. „A többség akaratával szemben mi be tudtuk bizonyítani, hogy a migráció se nem szükséges, se nem jó folyamat és megállítottuk”- fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Feltette a kérdést, miért nem bízzák az EP-képviselők az emberek döntésére, hogy mit gondolnak a magyar kormány elmúlt 8 éves munkájáról? Szijjártó szerint ugyanis, a magyarok, amikor áprilisban az urnák elé járultak, pontosan tudták, mit várhatnak a kormánytól és az ellenzéktől és így szavazott a Fidesz-KDNP-re több mint 49 százalék. A Sargentini-jelentés pedig a miniszter szerint az elmúlt 8 év kormányzati döntéseiről szól.

A miniszter cáfolta, hogy az Európai Parlament keddi ülésén üvöltözés lett volna, szerinte, akik ezt írják, azok nem voltak ott, ő ellenben ott ült a teremben. „Aljas hazugságnak gondolom, hogy mindenki bírálta Orbán Viktort. Miért kell ilyeneket hazudni? Ott voltam, a képviselők egy része valóban kritizálta a magyar miniszterelnököt, a kormány, egy másik része meg támogatta. Ezt hívják úgy, hogy demokrácia”- fogalmazott Szijjártó Péter.

Arra a kérdésre, hogy ezekután a kormány kompromisszumkészebb lesz-e, ha például uniós forrásokat is érintő ügyekről, például a CEU-ról lesz szó, úgy válaszolt, „milyen kompromisszumot kellene ott kötni?” Szijjártó Péter szerint nincs olyan tervezet, amelyről sokszor szó esik a CEU-val kapcsolatban, ugyanis nincs a két állam között egyezmény. Elmondta, hogy a magyarországi felsőoktatási törvény úgy rendelkezik, hogy külföldi bázisú egyetem akkor adhassa csak ki más ország diplomáját, ha ott is van oktatási tevékenysége. A CEU-nak pedig nincs iskolája az Egyesült Államokban, ezért szerinte itt az a kérdés, hogy adjanak-e speciális privilégiumot egy intézménynek, amit más nem kap meg. Hozzáfűzte: a CEU-nak egy másik amerikai egyetemmel kötött megállapodása az nem jelenti, hogy lenne ott iskolájuk, arról szól, hogy „majd valamilyen közös képzések lesznek”. „Miért adhatna ki amerikai diplomát?”- tette fel a kérdést a műsorban a külgazdasági és külügyminiszter, majd leszögezte a kompromisszumokra vonatkozó kérdésre, hogy semmilyen irányváltás nem lesz a magyar kormány politikájában.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink