Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-12 12:03:00

Páros lábbal szállt bele a Fidesz-szóvivő a nevetgélő magyar EP-képviselőkbe

Egész egyszerűen „mocskos” jelentésnek titulálta Halász János a Sargentini-jelentést az ATV Start című műsorban. Bár a Fidesz-frakció szóvivője többször kibújt a kérdések alól, annyit mégis elmondott, hogy a holland képviselőasszony dokumentuma „sorosista”.

„Hazaáruló magyar baloldali képviselők nevetgélhettek” akkor, amikor Orbán Viktor arról beszélt a Sargentini-jelentés vitáján, kedden, hogy soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek velük egyet – erről Halász János beszélt az ATV Start című műsorban. A Fidesz-frakció szóvivője Szél Bernadett keddi posztját is „hülyeségnek” titulálta, amiben az LMP ex-társelnöke „a közmédia totális leuralásáról, a Népszabadság beszántásáról, és a kiegyensúlyozott sajtó kinyírásáról” írt. A politikus állítja: kiegyensúlyozott médiaviszonyok vannak ma Magyarországon.

A kérdésre, hogy miért gondolja úgy a Fidesz, hogy a Sargentini-jelentés a bevándorlást ellenzők és védők vitájáról szól, miközben a dokumentum 12 pontja közül csak egy foglalkozik a témával, Halász csak annyit válaszolt, hogy „hemzseg a hazugságoktól”, és nem véletlen találtak 37 pontot, amely „teljes képtelenség” volt a jelentésben. Szerinte a jelentés csak ürügy, hogy elítéljék Magyarországot, de a kérdésre, hogy ezt mivel tudná alátámasztani, azt mondta: nem törekedett a valóságos véleménykialakításra a jelentés, és annak ellenére, hogy kormányközeli alkotmányjogászokkal is beszélt Sargentini, Halász János továbbra is azt állítja: sorosista jelentésről van szó.

Orbán Viktor azt is kijelentette kedden, hogy a Néppártban szeretne maradni, mégis van 2-3 pont, ahol utóbbiak valódi kompromisszumkészséget kértek: ilyen a Stop Soros törvény és a CEU ügye. Utóbbi esetében csupán egy aláírásba kellene a kompromisszumkészség kinyilvánításához. A kérdésre, hogy ezt miért nem teszi meg Orbán Viktor, a szóvivő azt felelte: folyamatban lévő ügyről van szó, és a CEU akkreditációja is tovább működik, de az egyeztetés még nem zárult le, ez az információja van Halásznak a kormánytól.

A szóvivőből azt is sikerült kiszedni, hogy a Néppárt tagjai maradnának a Fidesszel, mint ahogyan arról már Orbán Viktor is beszélt kedden, ugyanakkor ennek megreformálására lenne szükség, és arra, hogy visszatérjenek a Helmut Kohl-i örökséghez, majd folytatta, hogy azokat a demokratikus értékeket vallják, mint a 2005-ös uniós csatlakozást követően (Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz – a szerk.). A Sargentini-jelentés egy „mocskos anyag”, és szerinte az mutat rá, hogy a Néppártban folytathatják a munkát, hogy bár pártcsaládjuk vezetője megszavazza a jelentést, de helyettesei közül vannak, akik nem.

atv.hu

 

 

További belföldi híreink