Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-12 12:52:00

"Európa bajkeverője" - Nem kímélik Orbánt a nemzetközi lapok

A Sargentini-jelentés kapcsán felszínre került uniós és néppárti megosztottságról, valamint a magyar kormány körüli konfliktusnak az uniós politika előterébe kerüléséről cikkeztek nyugat-európai lapok szerdán.

"Európa bajkeverője" - Nem kímélik Orbánt a nemzetközi lapok

A Politico című brüsszeli hírportál szerint Orbán Viktor fokozatosan elveszti szövetségeseit, és az, hogy ellene fordulnak olyan prominens néppárti tagok, mint Sebastian Kurz osztrák kancellár, erőteljes üzenetet küldhet más jobboldali potenciális "bajkeverőknek" is.

A keddi vita jellege olyan volt, mint amilyet Oroszország, Kína vagy Irán lépéseiről szoktak folytatni. Most azonban Orbán Viktor, egy uniós tagország vezetője ellen fordult, akinek egy tavaszi felmérés szerint a választói támogatottsága közel kétszer akkora, mint az Angela Merkel vezette kormányzó koalíciónak, vagy Emmanuel Macron francia elnöknek - áll a cikkben az MTI szemléje szerint.


A La Libre Belgique című belga napilap szerint Orbán hajthatatlansága miatt nyugtalanság uralkodik a magyar kormánypárt európai pártcsaládjában. A vita és a szerdán megszavazásra váró jelentés ugyanis rávilágít az EPP-n belüli ellentmondásokra és identitásválságra.

A Néppárt képviselőinek többsége készen áll arra, hogy "Európa bajkeverőjének kezére csapjon" - fogalmozott a szerző, aki szerint a szavazás kimenetelétől függetlenül Orbán Viktor továbbra is hajthatatlan marad, és az is előfordulhat, hogy elfogadja az osztrák Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt elnökének javaslatát egy új pártcsalád alapítására.

A Financial Times brit üzleti napilap szerkesztőségi cikke indokoltnak nevezte az uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben, egyebek mellett a pluralizmus és a sajtószabadság szisztematikus lebontása miatt. Az írás szerint az EU-nak hatékonyabb eszközöket kell találnia arra, hogy megbirkózzon az önfejű államokkal, ilyen lehet például a regionális fejlesztési alapok visszatartása. A cikk szerint Emmanuel Macron francia elnöknek igaza van abban, hogy az Európai Néppárt nem támogathatja egyszerre Angela Merkel német kancellárt és Orbán Viktor kormányfőt.
    
Mehreen Khannak, a brit napilap újságírójának írása szerint "Orbán drámája" oldalvonalra helyezi Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök évértékelő beszédét. Mint írta, a Magyarországról szóló jelentés vitáját megelőzően az Európai Néppárt képviselői együttműködésre kérték a magyar kormányfőt, aki viszont nem volt hajlandó kompromisszumra. Ennek eredménye az lesz, hogy jobbközép pártcsaládjának tagjai tömegesen fogják megszavazni a kormányát bíráló jelentést - írta a szerző.

atv.hu

További belföldi híreink