Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-11 12:44:00

Újabb pofon: a lengyelek is Orbánék ellen szavaznak

A Sargentini-féle magyar különjelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, akik az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagjai - derül ki a Rzeczpospolita lengyel napilap keddi cikkéből.

Jedrzej Bieleckinek, a jobbközép független lap cikkírójának Janusz Lewandowski volt lengyel uniós biztos, a PO európai parlamenti képviselője, elmondta: "A 7. cikk elindítása mellett szavazunk, bár ez ügyben nem lesz pártfegyelem."

Lewandowski azzal érvelt: a jogállamiság tekintetében Magyarországon és Lengyelországban "hasonlóak a fejlemények".

"Képmutatás lenne - mondta -, ha Magyarországhoz másképp viszonyulnánk, mint Lengyelországhoz, csak azért, mert a Fidesz az EPP tagja." 

A Fideszhez való viszony miatt "a szociáldemokraták és a liberálisok egyébként folyamatosan támadják (az EPP-t)" - fűzte hozzá a lengyel EP-képviselő, felidézve: Varsó esetében az egész EPP az eljárás megindítása mellett szavazott.

Tavaly novemberben az Európai Parlament (EP) többségi frakciói Lengyelországra vonatkozóan megszavazták az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását előkészítő határozatot, s a procedúrát 2017 végén az Európai Bizottság elindította. Lengyelország ügyében a Polgári Platform EP-frakciójának vezetése úgy döntött, hogy tagjai tartózkodni fognak a szavazáskor, a 22 fős frakcióból mégis 6-an a határozat elfogadására szavaztak, míg Lewandowski tartózkodott a szavazástól.

Jedrzej Bielecki a cikkben rámutat: a PO és a PSL képviselői a német Kereszténydemokrata Unió/Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) tagjai után a legnagyobb csoportot alkotják az EPP-ben.

A cikkben Elmar Brok CDU-s EP-képviselőt is megszólaltatták, szerinte a szerdai szavazás Orbán Viktor miniszterelnök keddi strasbourgi fellépésén múlik. "Mindenki közülünk ezt követően fog dönteni. Nem lesz pártfegyelem" - mondta el a Rzeczpospolitának Brok.

A Rzeczpospolita szerzője úgy látja: a magyar különjelentésről szóló szerdai EP-szavazás veszélyezteti Manfred Weber néppárti EP-frakcióvezető múlt héten bejelentett indulási szándékát az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségéért (és ezzel az Európai Bizottság elnöki tisztségéért). A német politikusnak akkor lenne esélye a bizottsági elnöki poszt betöltésére, ha az EPP a jövő évi EP-választások után is megmaradna a legerősebb frakciónak. Ez Bielecki szerint "sokkal nehezebb lesz, ha Orbán Viktor Fidesze kilép a klubból". Fidesz távozása viszont "elkerülhetetlennek tűnik, amennyiben a EPP-képviselők többsége úgy találja, hogy Budapesten megsértik az 'európai értékeket'" - értékeli a Rzeczpospolita szerzője.

atv.hu/MTI

További belföldi híreink