Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-11 14:58:00

Verés, kiközösítés: Mit tehetünk az iskolai bántalmazás ellen?

Egy felmérés szerint minden második gyermeket bántalmaznak valamilyen módon Magyarországon.

A kortársak közötti bántalmazásról beszélt Mogyorósi Rebeka gyermekpszichológus az ATV Start című műsorában. Elmondta, hogy kétféle erőszaktípus is létezik, az egyik a "normálisnak" nevezett fiúk közti dominancia harc, amikor valamilyen nézeteltérés miatt verekedés tör ki, hogy megvédjék az érdekeiket.


A másik, ha valakit kipécézve, folyamatosan provokálnak, bántalmaznak, akár verbálisan, akár fizikailag.

A pszichológusnő megjegyezte, hogy a verbális erőszaknak még sokszor komolyabb hatása, következménye van, mintha megvernek valakit. A bántalmazott nem mindig próbálja megvédeni magát, ezért gyakran még inkább kiteszi magát az agresszív bántalmazásnak. Fontos megemlíteni a kapcsolati bántalmazást is - folytatta a szakember -, amely azt jelenti, hogy kiközösítik, vagy semmibe veszik az illetőt, aki így módon komoly lelki sérülést szenvedhet.

Szóba került az agresszió legalizálása, ami azt jelenti, hogy elfogadják, az élet velejárójának veszik, ha verekedés tör ki például a fiúk között. A szülők is sokszor arra biztatják a gyerekeiket, hogy "ne hagyd magad, üss vissza!" A pszichológusnő felhívta a figyelmet arra, hogy a szülőknek meg kell tanítani a gyereket, hogy van más megoldás is, mint a verekedés. Sajnos sok esetben ezt látják otthon, a környezetükben, filmekben, számítógépes játékokban, hogy a legegyszerűbb egy verekedéssel megoldani a problémát.
   
Nagyon fontos a szülők, a tanárok felelőssége, ha látják az erőszak jeleit, akkor segítséget nyújtsanak, jelentette ki Mogyorósi Rebeka, mert a bántalmazott nem mindig mer segítséget kérni. A szülő ne önhatalmúan intézkedjen, hanem mindenképpen beszélni kell a tanárral, a másik szülővel, és közösen megtalálni a megoldást. Nagy szerepe van a szemlélőnek is – folytatta -, aki lát ilyen esetet, feltétlenül jelezze a felnőttnek. Ez nem árulkodás, hanem segítségnyújtás - jelentette ki a szakember.

atv.hu

Jakupcsek plusz minden hétköznap 20:30-tól az ATV-n:

További belföldi híreink