Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-11 19:33:00

"Már megjött Berlinből az utasítás" - mondta Orbán, de azért elment a Néppárthoz

Orbán Viktor a sajtótájékoztatóján Strasbourgban azt mondta: elmegy a Néppárt esti frakcióülésére, de "az utasítás Berlinből már megjött", meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést. Nem fog kompromisszumot kötni, a magyar parlament sem szavazná meg az ilyen változtatásokat. A Néppártból csak Helmut Kohl volt kancellár zárhatná ki - mondta a miniszterelnök.

Annak ellenére, hogy Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője azt mondta, a Sargentini-jelentés európai parlamenti vitájában, hogy ma este döntenek, hogy szavaznak holnap, ő hídépítő és a kompromisszum "a politikai DNS-ének a része", Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: elmegy a Néppárt esti frakcióülésére, de "az utasítás Berlinből már megjött". A Néppárt képviselői szerinte meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést holnap, meglesz a kétharmad. Szavaiból kiderült, arra számít, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztik.

A saját pártcsaládját, a Néppártot úgy jellemezte, hogy "óvatos, nincs akarata, úgy ugrál, ahogy a baloldaliak, vagy a liberálisok fütyülnek". Az Európai Néppárt szeretne a baloldaliak és a liberálisok kedvében járni, és az EP-választások után egy mirgációellenes nagykoalíciót létrehozni - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a Néppárt kettéhasadt a migránspárti-bevándorlásellenes törésvonal mentén. A Fideszt Helmut Kohl hívta a Néppártba, személyesen. Ezért egy ember rúghatná ki a Fideszt, ő sajnos már nem él. Igy a Néppártból senkinek a felszólítására nem távoznak. Sőt, szeretnék, ha a Néppárt átállna a határvédelem és illegális migráció ellenes fellépésre. Mindenképpen az Európai Néppártban szeretnénk maradni, a Fidesz lojális a Néppárthoz - hangoztatta.

A keresztény-konzervatív Néppártról azt mondta, "mi vagyunk az utolsó nagy jelentős kormányképes párt, a keresztény, demokratikus Európa a Néppárt nélkül elveszíti a kormányozhatóságát" - hangoztatta. Szerinte Európa jövője szempontjából, amit a liberálisok akarnak, "az egy rémálom", amit Macron képvisel, "azzal lehet vitatkozni, de valami új dolog". De, összességében, aki "gondolkodni, tárgyalni, egyezkedni képes, az politikus, aki nem, az mehet a levesbe"- vélekedett.

Nem akar kompromisszumot

Orbán Viktor kérdésekre válaszolva, ami a CEU-ra és az NGO-kra, civil szervezetekre vonatkozott, azt mondta: nem fog kompromisszumot kötni a változtatásokról. "Önök szerint a magyar Országgyűlésben átmennének ezek?"- kerdezett vissza a sajtótájékoztatón, és a megfogalmazása szerint a kormánypárti képviselők a magyar parlamentben "inkább hagynák letépni a fejüket", mintsemhogy a nép döntésével szemben szavazzanak.

Orbán Viktor ars poétikája végül úgy hangzott: "tudok én harcolni remény nélkül is. Maradunk és harcolunk".

Jakupcsek plusz minden hétköznap 20:30-tól az ATV-n:

Ajánlom

További belföldi híreink