Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-11 18:09:00

Az amerikai nagykövet szerint marad a CEU

A CEU még hosszú évekig meg fog maradni – így érzi David Cornstein amerikai nagykövet azután, hogy tegnap két órán át beszélgetett Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnököt új barátjának nevezte, és azt mondja, minden lényeges kérdést át tudtak beszélni a találkozón. A nagykövet ezeket a Vöröskereszt véradó akcióján mondta, amelyet a 2001-es szeptember 11-i tragédia emlékére tartottak.


„A CEU jelenleg nyitva van, holnap is nyitva lesz és azt remélem, és szeretném, hogy ez így maradjon hosszú évekig. És úgy érzem, hogy ez így is lesz”

– fogalmazott kedden David Cornstein. Az újdonsült amerikai nagykövet két órán át beszélgetett hétfőn Orbán Viktorral, a CEU ügye mellett a biztonsági együttműködésről, az energiabiztonságról és az orosz-ukrán konfliktusról is. David Cornstein Donald Trump elnökkel is egyeztetett telefonon, mielőtt találkozott a magyar miniszterelnökkel, ami szerinte nagyszerűen sikerült.

Újabb találkozóra pedig lehet, hogy hamarosan újra sort kerít, hiszen szerinte meg kéne változtatni a véradás szabályozását Magyarországon. „Én is akartam vért adni, és nagyon nagyon mérges vagyok, lehet vissza is megyek a miniszterelnökhöz, hogy igenis fogadják el egy vén lókötő vérét is és ne legyen korhatárhoz kötve. Én 80 éves vagyok, gyönyörű a vérem és szeretném a Magyar Vöröskeresztnek adni” – fogalmazott a diplomata.

Az amerikai nagykövet a Magyar Vöröskereszt véradó akciójára látogatott el, amit szeptember 11-e alkalmából szerveztek, a 2001-es terrortámadás áldozatainak emlékére. David Cornstein közeli barátait vesztette el a tragédiában, és azt mondta, ő maga is meghalt volna, ha akkoriban elfogadja a World Trade Centerbe szóló állásajánlatot. A Vöröskereszt megemlékezése szerinte egy csodálatos módja az emlékezésnek.

A Magyar Vöröskereszt főigazgatója egyszerre, egymás mellett adott vért az amerikai misszióvezető helyettesével. „Szeptember 11-e emlékére, az amerikai nagykövetségen még emlékeim szerint 2010-ben szervezve az első ilyen véradást, így emlékezünk meg közösen egyrészt az áldozatokról, másrészt azokról a segítőkről, akik az akkori vállalásukkal több életet megmentettek, illetve részt vettek a mentési folyamatokban” – fogalmazott Kardos István.

Az amerikai nagykövet szerint a legfontosabb, hogy egy nemzet egy ilyen volumenű tragédia után is talpra tudjon állni, és méltó módon tudjon emlékezni a csaknem háromezer áldozatra.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink