Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-09 06:40:00

Ceglédi: az ellenzéknek fogalma sincs, miről fog szavazni az EP-ben

Alaptalan rágalmaknak nevezte a Sargentini-jelentés megállapításait az Egyenes beszédben Deutsch Tamás, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője. Az MSZP és az LMP továbbra sem tudja, hogy képviselői miként fognak szavazni. A politikai elemző szerint az ellenzék egy része nem is érti, hogy miről kell dönteni jövő héten.

Nettó csalásra készülnek a Soros (Sargentini)-jelentés támogatói – így fogalmazott egy közösségi portálon Deutsch Tamás. A Fidesz európai parlamenti képviselője a pénteki Egyenes Beszéd Kontrában hajmeresztőnek nevezte a jövő heti szavazást. Hozzátette: „Több, mint ellentmondás, hogy van egy - még egyszer mondom, hatalmas indulattal, sokszor szinte a gyűlölség határát elérő, hát hogy mondja, rágalmak megfogalmazásával tarkított folyamat, és ennek a végén, amikor a jogállamiságot kéri valaki számon egy európai uniós tagországról, akkor a legalapvetőbb, az adott előterjesztés szavazatszámlálására vonatkozó legalapvetőbb uniós alapszerződési rendelkezést nem akarják betartani.”

A DK és a Párbeszéd már korábban jelezte, hogy képviselői megszavazzák a jelentést, míg a Jobbik tartózkodni fog. Az LMP-nél még tart az online szavazás, az elnökség hétfőn ismerteti a döntést EP képviselőjével. A szocialisták is kivárnak hétfőig. A párt elnöke azonban a jelentés nagy részével egyetért.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke úgy nyilatkozott: „Nem látom ezt az ország számára csapdahelyzetnek, a Fidesz számára mindenképpen, pláne akkor, hogyha a pártcsaládja ugye, akiket néha baloldali konspiránsnak nevez a Fidesz, de a pártcsaládján belül is lesznek olyan szavazatok, amelyek az Orbán-kormánnyal kapcsolatos jelentést támogatni fogják.”

Ceglédi Zoltán szerint az ellenzék egy része egyszerűen nem érti, hogy miről is kell szavazni jövő héten. Hozzátette: „Az, hogy az ellenzék hezitál, hogy megszavazzon-e egy Magyarországról bármilyen szempontból kritikusan nyilatkozó jelentést, egyébként jelzi, hogy mi itt a gond. Nem merik föltárni a valódi problémákat, miközben nekik kéne leginkább segíteni, hogy Magyarország egy valódi jogállam legyen, független igazságszolgáltatással, megfelelő alkotmánybíráskodással és rengeteg mindennel, amiről egyébként ez a jelentés szól.”

A Sargentini-jelentés 12 pontban összegzi aggályait, egyebek mellett a választási rendszer, az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció, valamint a vallás- és véleménynyilvánítás szabadsága, illetve a migránsok alapvető jogaival, illetve azok hiányával összefüggésben. A magyar kormány tevékenységét nem az egyes tételek, hanem azok összessége miatt bírálja a holland zöldpárti képviselő dolgozata.

A jelentés elfogadásához a jelenlevő képviselők kétharmadának szavazatára van szükség, de ha ez össze is jönne, akkor még további lépésekre, így például a tagállamok vezetőinek egyhangú támogatására is szükség lenne ahhoz, hogy Magyarország szavazati jogát megvonják.

atv.hu

Jakupcsek Plusz szeptember 10-től az ATV műsorán:

Ajánlom

További belföldi híreink