Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-09-06 19:27:00

Kollégiumi hely alig, albérlet drágán - nem kis kihívás az egyetemisták előtt

A kollégiumi férőhely kevés, az albérletárak pedig az egekben vannak - nagyjából ezzel szembesül több tízezer diák, akik most szeptemberben kezdik meg az egyetemi vagy főiskolai félévüket. Az egyetemisták fele nem kap kollégiumi szobát, az albérletek meg nagyon megdrágultak. Az LMP bérlakásprogramot, a DK pedig adókedvezményt javasol a problémára.

Kollégiumi hely alig, albérlet drágán - nem kis kihívás az egyetemisták előtt

Akár tízszeres is lehet a különbség egy kollégiumi vagy egy albérleti lakás között. A kollégiumi férőhelyeket szociális szempontok alapján osztják ki - a diákok jelentős része pedig erről lecsúszik.

Szabó Fruzsina, az eduline.hu szerkesztője elmondta: vannak olyan vidéki egyetemvárosok, olyan főiskolák és egyetemek, ahol az összes jelentkező kap kollégiumi helyet. Az egyetemvárosok nagy részére és Budapestre azonban nem ez jellemző. Budapesten jelentős a túljelentkezés, vagyis hiába adja be az elsőéves hallgató valamelyik intézményi kollégiumba, nem biztos, hogy helyet fog kapni. Az albérletet keresők úgy tudnak esetleg spórolni, hogy nem lakást, hanem szobát bérelnek.

Szakértők szerint ez a fővárosban átlagosan 50-60 ezer forintos havi bérleti díjjal érhető el.

Ha önállóan szeretnének egy albérletet fönntartani, akkor egy garzonlakás átlagos bérleti díja a fővárosban 110 és 130 ezer között mozog átlagosan. Ez vidéki egyetemvárosokban valamivel olcsóbb: egy szoba 30-40 ezer, egy kislakás átlagosan 70-80 ezer forintba kerül.

Másik megoldás lehet az osztozás. Budapesten, ha ketten vagy hárman bérelnek egy lakást, az akár 50-60 ezerből is kihozható fejenként. Persze ehhez még hozzájön a közös költség és a rezsi is - így egy diáknak máris 70-80 ezer forintra jön ki egy havi lakhatás egy megosztott lakásban. Az LMP szerint a jelenlegi bérszínvonal mellett elfogadhatatlan a lakhatási költség Magyarországon. A párt ezért bérlakásrendszert javasol. A másik megoldás az albérlet-támogatás az egyetemi és főiskolai hallgatóknak.

A kormány egyébként két éve elfogadott egy kollégiumfejlesztési stratégiát, hogy bővítsék és korszerűsítsék a férőhelyeket. A tervezet alapján a fejlesztéseket 2023-ig kell befejezni.

Bajban vannak a kollégiumról lecsúszott diákok

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink