Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-30 17:12:00

Megállt a Jobbik visszaesése, a Kétfarkúak már a Momentum előtt

Erősödött a Fidesz támogatottsága, tartja magát az MSZP, a DK és az LMP is- derül ki a ZRI Závecz Research friss felméréséből.

Megállt a Jobbik visszaesése, a Kétfarkúak már a Momentum előtt

Az elmúlt hónapokhoz képest erősödött a Fidesz, a választások óta folyamatosan 33 százaléknyian támogatták a pártot, most 35 százalék sorakozik fel mögéjük. A Jobbik korábbi visszaesése megállt, akárcsak júliusban, most is 10 százalékos. Az MSZP is tartja szavazótáborának méretét, 6 százalékon. A DK a múltkor 5, most 4 százalékot ért el. Az LMP-nek változatlan a támogatottsága, a választókorúak 3 százalékára számíthat. Ugyanekkora a Kétfarkú Kutyapárt tábora is, a Momentum 2, a Párbeszéd 1 százalékos. A pártnélküliek aránya 35 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 56 százalékos. Jobbiknak ebben az aktív csoportban 14 százaléka van, míg az MSZP-nek 10. A Demokratikus Koalíció az elkötelezett választópolgárok között 7, az LMP 5 százalékot tud magához vonzani. Ebben a hónapban a Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékos, a Párbeszédre és a Momentumra a biztos szavazók 2 százaléka voksolna - ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet augusztus közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

A Fidesz minden társadalmi csoportban a legerősebb párt, de néhány helyen az ellenzéknek is számottevő támogatója van.

A kormánypárt beágyazottsága viszonylag egyenletes, nincsen olyan réteg, ahol 30 százalék alatti támogatottsága lenne, és sehol nem emelkedik 40 százalék felé. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik sokat veszített a fiatalok és a diplomások körében, emiatt a korábbi karakteressége eltűnt, minden társadalmi csoportban átlag körüli a támogatottsága. Az MSZP az életkor emelkedésével egyre több támogatót vonz: a skála a harminc év alattiak körében mért 3 százaléktól a hatvan év felettiek 11 százalékáig tart. A párt országos támogatottsági átlagának másfélszeresét (9-10 százalékot) éri el Budapesten, illetve az alapfokú végzettségűek körében. A Demokratikus Koalíció szavazói karaktere életkor szerint hasonló a szocialistákéhoz, csak alacsonyabb szinten. A húszas korosztályban 1 százalék áll mögöttük, a harmincasok-negyvenesek között 3-4 százalék, az ötvenesek és náluk idősebbek körében 6-7 százalék.  Az is egyértelmű, hogy a DK a városokban kedveltebb, mint a falvakban: Budapesten 5, a vidéki városokban 4, a falvakban 3 százalékos. Az MSZP-tábortól annyiban különbözik a DK-é, hogy inkább a középfokú végzettségűek körében erős (6 százalékos), mint az alacsony képzettségűeknél (ahol 3 százalékos)- hívják fel a figyelmet a kutatók.

A Závecz felmérése szerint az LMP táborának korábbi jellemzői, miszerint főképpen nagyvárosiak, értelmiségiek és fiatalok tartoznak oda, némileg változott. Az elmúlt hónapok kutatási eredményei azt mutatják, hogy fővárosi dominanciáját megtartotta az LMP, itt 6 százalékon áll. A vidéki városokban 3, a falvakban 1 százalékon áll. Az iskolázottsági és életkori különbségek viszont eltűntek, az egyes csoportokban közel azonos arányban támogatják őket.

A választás utáni havi mérések összesítése alapján elég nagy statisztikai bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a Momentum, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt ugyanabban a társadalmi közegben talál magának támogatókat: a legnagyobb városokban, a 30 év alattiaknál és a diplomásoknál- olvasható a felmérésben.

atv.hu

További belföldi híreink