Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-30 15:11:00

Kemény megállapításokat tett az EBESZ a magyar választásról

Korlátozták a magyarokat a hiteles tájékoztatásban a választások előtt. Összefoglalva ezt állapította meg az EBESZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Emberi jogi hivatala. A szervezet szerint a megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta a választókat abban, hogy tájékozottan dönthessenek.

Kemény megállapításokat tett az EBESZ a magyar választásról

Az ATV Start műsorában Eörsi Mátyás, korábbi EBESZ-megfigyelő elmondta, hogy a szervezetnek 57 tagállama van, minden tagállam meghívja őket a választások megfigyelésére. Teljesen elfogulatlanok, a világon a legtapasztaltabbak, hatósági jogkörük nincs. Ő maga több ország választását is megfigyelte.

Eörsi szerint a magyar választásokkal kapcsolatban is objektív képet adtak. Minden oldalt meghallgattak, kormányoldalt, ellenzékit, civileket egyaránt, és saját maguk fogalmazták meg a véleményüket. Eszerint tényként állapították meg, hogy az állam, illetve az adófizetők pénzéből finanszírozták a Fidesz-KDNP kampányát, a kormánypárt és az állami források nagymértékben összekeveredtek.

Az EBESZ nem mondhat ki olyat, hogy választási csalás történt a választáson, de azt tényként állapították meg, hogy sok helyen komolyan sérült az esélyegyenlőség elve. A szervezetnek mindegy, hogy ki nyeri meg a választást, vagy ki veszít – folytatta a megfigyelő.

A jelentések alapján mindenki tudja, mit gondoljon a választásokról – mondta. Kérdésre Eörsi Mátyás elmondta, hogy más országokban is vannak hiányosságok, kritizálható választások, például Oroszországban és Azerbajdzsánban, de nyugatabbra ilyet, ennyire a kormány felé húzó megnyilatkozásokat nem lehet látni.

Említette, hogy az EBESZ-nek nincs jogköre olyasmit mondani, hogy a választásokat meg kell ismételni. Azt minden ország saját alkotmánya, törvényei határozzák meg, hogy milyen eljárás keretében kell megismételni egy választást.

Eörsi kijelentette, hogy az EBESZ véleménye komoly szakértelemmel bíró, és hiteles, eddig minden ország közmegelégedéssel fogadta a munkájukat. Felhívta a figyelmet, hogy az ODIHR honlapján lehet elolvasni a jelentést, ami biztos, hogy az objektív valóságot tükrözi.


atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink