Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-29 12:24:00

Tankönyvpiac: a hetvenes évekbe megyünk vissza?

Ma minden iskolába kivitték a tankönyveket, összesen 12, és fél milliót. A könyvek nagy része állami fejlesztés eredménye. Rétvári Bence szerint nagy előny, hogy mindenki ugyanabból, ugyanazt tanulja. A tankönyvszerző viszont pont ellenkezőleg látja: szerinte ez csak növelni fogja a gyerekek közt meglevő különbségeket.

Tankönyvpiac: a hetvenes évekbe megyünk vissza?

A tankönyvjegyzékben jelenleg nagyjából 2000 tankönyvek szerepel, ezeknek a fele magánkiadás. Ennyi könyvből lehetne elvileg választani, úgy tűnik ez a lehetőség még sincs kihasználva.
Mostanra minden iskolába megérkeztek azok a tankönyvcsomagok, amelyek igényét nyár közepéig adták le.

Ez összesen 12 és fél millió tankönyvet jelent, amelyből 8 és fél millió állami fejlesztésben jött létre, a többit magánkiadók adták ki. Rétvári Bence szerint az új tankönyvellátási rendszer könnyebben hozzáférhető, a könyvek modernebbek, és olcsóbbak, de szerinte fontos érv mellettük az is, hogy mindenki ugyanabból ugyanazt tanulhatja.

Az egyik tankönyvszerző, Romankovics András már máshogy látja a helyzetet. Az ATV Híradónak elmondta: pedagógiai szakemberek körében egyértelmű, hogy

ha nagyon különböző felkészültséggel, és más- más iskolából jövő gyerekeknek ugyanazt adják, akkor a különbségek nem csökkenni, hanem nőni fognak.

„A hetvenes évekbe megyünk vissza, hogyha az a tendencia érvényesül, hogy mindenkinek ugyanazt. ahhoz, hogy ebből előrelépjünk, pontosan az kell, hogy legyen szabadság, legyen választék, hiszen a pedagógusok a tanítók nagyon jól tudják, hogy egy bizonyos összetételű osztályban nem biztos, hogy ugyanaz a tankönyv vezet eredményre” – tette hozzá Romankovics.

A szakember úgy véli, hogy ha egy vagy két tankönyvből lehet választani az a 21. században nem igazi választás.

atv.hu

További belföldi híreink