Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-28 21:08:00

Felmérés készül arról, mennyire leterheltek a pedagógusok

Felmérés készül arról, hogy valójában mennyire leterheltek a pedagógusok. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) viszont attól tart, hogy nem lesz teljesen valós az eredmény. Szerintük egy tanár - ha minden feladatát beleszámítják, akkor már most is 51 órát dolgozik egy 40 órás munkahéten. Az ilyen típusú felméréseket egyébként korábban a Tárki végezte, most a Századvég kapta a megbízást.

Még konganak az ürességtől az iskolák, jövő héttől azonban beindul az élet. Előkészületben van egy felmérés is a pedagógusok év közbeni munkaterheléséről. A PDSZ azonban attól tart, hogy az általuk kezdeményezett, ún. időmérleg-kutatás, nem a szándékaik szerint történik.

Az elnök Szűcs Tamás azt mondta: egy teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógusnál már 8 éve is több mint 51 órányi munka jött ki egy 40 órás munkahétre. Azóta pedig bővültek a feladatok, és emelkedett a tanárok kötelező óraszáma is.

„Nem akarom sajnáltatni magunkat, mert rengeteg ilyen szakma van, és rengeteg ilyen hivatás, de igenis azt mondom, hogy nézzünk már egyszer tisztán szembe azzal, tudományos alapon, hogy mekkora is egy pedagógus átlagos terheltsége” – mondta Híradónknak a PDSZ elnöke.

A PDSZ azt szeretné, ha a reprezentatív mintavétel szabályai alapján kérdeznék meg a pedagógusokat, hogy valójában mennyit is dolgoznak.

„A munkaidőnk jóval több, mint a heti 40 óra, teljes foglalkoztatás esetén, merthogy nekünk nemcsak a gyerekekkel töltött időt kell a pedagógus munkakörbe számítani, hanem minden ahhoz csapódó feladatot, ami van bőségesen” – magyarázta Nagy Erzsébet, nyelvtanár.

A pedagógusok munka- és munkaidő kutatását korábban a Tárki végezte, most a Századvég kapta a megbízást. A kérdőív még nem végleges, de a PDSZ úgy tudja, hogy a háttéradatok között arra is kíváncsi lenne a szaktárca, hogy a pedagógus milyen Facebook-csoportnak és levelező listának tagja. A válaszokhoz pedig bekérnék a tanítók, tanárok OM azonosítóját is.

Az EMMI érthetetlennek tartja a PDSZ elnökének nyilatkozatát. AZ ATV Híradójának megkeresésére a minisztérium azt közölte: fontosnak tartják, hogy átfogó képet kapjanak a pedagógusok leterheltségéről az egyik legismertebb hazai kutató intézmény közreműködésével.

atv.hu

További belföldi híreink