Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-28 05:10:00

Megindult az egyetemisták utolsó utáni rohama az albérletekért

Tudatosak az ingatlantulajdonosok, nem véletlen, hogy júliusban és augusztusban akár 30 százalékkal is megugrik a kiadó lakáskínálat az év többi időszakához képest. Csakhogy – ezzel párhuzamosan – az albérletárak is emelkednek, hiszen a piacra nem csak az egyetemisták vannak hatással. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta az atv.hu-nak: most indult a második roham az albérletekért.

Megindult az egyetemisták utolsó utáni rohama az albérletekért
"Jelenleg is szinte mindenhol lehet találni kiadó lakást, csak a legjobbak már elkeltek. A lokációhoz ragaszkodva azonban könnyen meglehet, hogy csak drágábban talál már." Fotó: MTI

Közeleg a tanévkezdet, augusztus utolsó hetében pedig az utolsó roham is elindul az albérletekért az egyetemisták körében, amely jellemzően az oktatás megkezdéséig tart majd. Ekkor hirdetik ki ugyanis, hogy kinek jutott, és kinek nem jutott kollégiumi férőhely – ez utóbbiról Balogh László beszélt az atv.hu-nak. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette: az első roham jellemzően a ponthatárok kihirdetését követően, július végén rajtol el.

Az ingatlanpiaci szakértő elmondta: a ponthatárok kihirdetése óta kb. 30 százalékkal nőtt a kínálat, de ez egyben magas árakat is jelent, hiszen ilyenkor keresik a legtöbben a bérleményeket. Mint mondta, a tulajdonosok is egyre tudatosabbak, ilyenkor dobják ugyanis piacra a bérleményeiket. Balogh szerint mivel érdemleges albérletpiac csak a nagyvárosokban van Budapesten kívül, így hiába nő a kínálat, még többen keresnek ilyenkor kiadó lakást. Mindeközben a tulajdonosnak sem érdeke, hogy rajta maradjon a lakás – mondta –, hiszen ha nem jól árazza be azt, és nem adja ki, akkor ugyanúgy fizetni kell a rezsit és a közös költséget, ami veszteséget jelenthet számára.

Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az egyetemistákra kitérve azt is elmondta, természetesen minden újonnan felvett hallgató a saját intézményéhez közel keres legelőször. Ha ott jó áron talál, akkor arra „lecsap”. Ha valaki nem talál a pénztárcájának megfelelőt a vágyott környéken, akkor többen is bérelhetnek, vagy megnézhetik azt az elhelyezkedési sávot, ahonnan még megfelelő lehet nekik az az idő, ami alatt beérnek.

A kérdésre, hogy mi van azokkal a fiatalokkal, akik még nem rendelkeznek albérlettel, azt mondta:

jelenleg is szinte mindenhol lehet találni kiadó lakást, csak a legjobbak már elkeltek. A lokációhoz ragaszkodva azonban könnyen meglehet, hogy csak drágábban talál már.

Balogh László úgy véli: Budapesten egyre népszerűbb megoldás – a magas árak miatt –, hogy valaki egy szobát bérel, amely Budapesten az átalagos bérleti díj harmadát teszi ki, miközben a vidéki nagyvárosokban egy-egy szoba átlagos bérleti díja az éppen aktuális város havi átlagos díjának felét tesz ki. Magyarul: amíg Miskolcon – ahol az átlagos bérleti díj 70-75 ezer forint között mozog – 30-35 ezer forintért lehet szobát bérelni. Mindeközben a fővárosban nagyjából 50 ezer forintért lehet szobát bérelni a 150 ezer forintos havi átlagos bérleti díj mellett. Hozzátette: a vidéki nagyvárosokban még mindig valamivel könnyebb egy egész lakást kibérelni, mint Budapesten.

Az ingatlan.com egyébként nem olyan régen készített egy elemzést, amelyben megállapították: az idén csaknem 10 százalékkal több kiadó lakás közül válogathatnak az egyetemisták a felvételi ponthatárok július végi megállapítása óta, ugyanakkor az árak is hasonló nagyságrendben nőttek. Az elemzés sorra vette az érdemi albérletpiaccal rendelkező településeket is. Eszerint Budapesten az átlagos bérleti díj havonta 150 ezer forint, de ez nagyban függ az alapterülettől és az elhelyezkedéstől. Egy 40 négyzetméternél kisebb garzon például havi 120 ezer forintért is megszerezhető, hasonló méretű panelért 110 ezer forintot kell fizetni.

Debrecenben a garzonokat átlagosan havi 80 ezer forintért, a nagyobb lakásokat 100 ezer forintért hirdetik kiadásra. Szegeden a kis lakásoknál 74 ezer forint, a nagyobbaknál 100 ezer forint az átlagos havi bérleti díj. A 40 négyzetméternél kisebb pécsi lakásokat átlagosan havi 85 ezer forintért lehet kivenni, a nagyobb lakásoknál 106 ezer forintos havidíjra készülhetnek a diákok.

Ajánlom

További belföldi híreink