Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-27 15:20:00

Abortusz: a kormány októberben pontosítani akar a szabályozáson

Az EMMI októberben pontosítani kívánja a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat, ez szerepel a kormány őszi jogalkotási programjában. Az atv.hu kérdésére államtitkári szinten nem tudtak semmilyen konkrétumot mondani. A KDNP-ben kizártnak tartanak érdemi szigorítást. Van, aki szerint a védőnőkkel kapcsolatos szabályozás módosítása "hat ki" az abortusz szabályozásra is, és van, aki úgy tudja: egy civil kezdeményezésről van szó.

Abortusz: a kormány októberben pontosítani akar a szabályozáson

A kormány őszi jogalkotási programjában, - melyet Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnökhelyettes már korábban megküldött Kövér László házelnöknek -, az egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvénymódosítási rubrikában szerepel az is, hogy októberben   az EMMI "pontosítani kívánja a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat is".

A pontosítás nem jelent érdemi, tartalmi módosítást, nem lesz szigorítás - legalábbis a KDNP általunk megkérdezett ismert politikusai nem tudnak ilyesmiről. Néhány hete Harrach Péter frakcióvezető az ATV Egyenes Beszéd Kontrában az abortusz betiltása vagy nagyon erős szigorítása kapcsán feltett kérdésekre azt mondta, hogy ismerve a társadalmi véleményt, és az azt leképező parlamentet, nincs meg ez a lehetőség. Ettől függetlenül neki, mint keresztény embernek az a véleménye, hogy az élethez való jog a magzati fázisban is érvényes.

Az Alaptörvény II. cikke is azt mondja ki, hogy "Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg", ebből viszont nem következik szigorítás - mondták most is a kormányoldalon.

Az 1997-es egészségügyi törvény szerint bármely orvos megtagadhatja egy páciens ellátását, ha erkölcsi felfogása, lelkiismereti vagy vallási meggyőződése ezt követeli meg. Kivételt csak az képez, ha a visszautasítás veszélyezteti a beteg egészségét, abortusz esetén az állapotos nő életét. Tavaly nagy visszhangja volt, hogy A kormány 7,8 milliárd forintos fejlesztési forrást biztosít a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak: a két intézmény együttműködésében egy speciális, új szülészeti-nőgyógyászati egység jön létre és a kórházak cserébe vállalták, hogy nem végeznek abortuszt és hálapénzt sem fogadnak el.

Munkatársunk kérdésére, hogy mit jelent a terhesség-megszakítási szabályok pontosítása, államtitkári szinten sem tudtak válaszolni. Volt, aki azt mondta, hogy a "tudatformálás szintjén" lehet változtatás, vagy az ismeretterjesztésben, a védőnői feladatkörben, hiszen a szóban forgó egészségügyi tárgyú törvénymódosítási javaslatok is a védőnői körzetekkel, illetve azzal kapcsolatosak, hogy az egészségügyi alapellátáshoz tartozó területi védőnői ellátás nem választható szabadon. Azaz, a szabadon választhatóság értelmezése érintheti a terhesség-megszakítás szabályozását esetleg.

Volt, aki arra emlékeztetett, hogy évekkel korábban egy civil szervezet, a Patent Egyesület egy általa elvégzett kutatás után nehezményezte, hogy a terhességmegszakítás előtt - amikor is kötelező a magzat megtartására irányuló tanácsadáson részt kell vennie az érintettnek -, a terhességét megszakítani akaró nők a terhesség megtartása céljából kaptak tájékoztatást, illetve a a tanácsadást végző védőnők tantervében szerepelt a "poszt-abortusz szindróma", a beavatkozást követő lelki trauma. Akkor a Patent Egyesület arra is kíváncsi volt, hogy a védőnők a terhességmegszakítást kérelmező nőknek mennyire tudományos információkat adnak.

Egyik kormánypárti forrásunk most megemlítette, hogy szemben a Patent Egyesület véleményével, az nem lenne egy rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná például minden terhességmegszakítást kérelmező nővel a magzat szívhangját az előzetes vizsgálat során, ezzel csökkenhetne az abortuszok száma nálunk is. De ez a forrásunk is hangsúlyozta: az EMMI által tervezett pontosításról nincs semmilyen információja.
Volt, aki úgy tudja, hogy egy civil kezdeményezésre pontosítják a terhességmegszakítással kapcsolatos szabályokat, de konkrétumot ez a kormánypárti forrásunk sem tudott mondani.

Megkeresésünkre az EMMI sajtóosztálya a következőt választ küldte:

A jogalkotási programban szereplő egyes egészségügyi, egészségbiztosítási, és gyógyszerészeti tárgyú törvényjavaslat több kapcsolódó szabály pontosítását célozza majd. Érdemi változás a terhességmegszakítás szabályozásában nem várható.

Ajánlom

További belföldi híreink