Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-26 07:56:00

Káosz: Nem működik az e-recept rendszer

Bár már április óta írnak fel e-receptet a háziorvosok, még mindig sok probléma van vele, pedig jövő január elsejétől vége a tesztüzemmódnak. A Híradónknak nyilatkozó háziorvos szerint egyik betege azért nem tudta kiváltani a gyógyszerét, mert a rendszer 1889-et írt dátumként a receptre. A DK szakpolitikusa szerint kiküszöbölhetőek lettek volna a gyerekbetegségek, ha egy működő rendszert veszünk át külföldről.

„Kinyomtatom ezt a receptet, akkor ez a recept úgy fog kinézni, hogy megjelenik rajta az a bizonyos vonalkód. Elvben." Egy e-receptet próbál Híradónk kérésére készíteni Héczey András háziorvos, azonban a kinyomtatott recepten nem szerepel az a vonalkód, amelyet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, röviden EESZT rendszernek kellett volna generálnia. Héczey András szerint ennek most valószínűleg az az oka, hogy karbantartás van, hiszen hétvégén nincs rendelés a háziorvosoknál, de vele már hétköznapokon is előfordult, hogy nem kapott vonalkódot a rendszertől vagy hibás volt a kód, ami komoly fejfájást okozott a betegeknek. Majd úgy folytatja: „A kiállítás dátumaként a legutóbbi betegnél 1889-et nyomtatott rá, már a vonalkódban, miközben a rendes recepten ott volt persze, mert hisz ugyanolyan receptre történik a nyomtatás, ott volt természetesen az aznapi dátuma a gyógyszer felírásának. Namost ilyenért például a patikus elküldheti a beteget.”

A Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az e-recept áprilisi bevezetése óta sokat javult a helyzet, de még most is sokszor gondot okoz, hogy a háziorvosoktól érkező receptek nem felelnek meg a jogszabályoknak. Ez adott esetben akár a TB felé történő elszámoláskor is gondot okozhat a patikusoknak. Hankó Zoltán hozzátette: „Van olyan, hogy egy felíráshoz kapcsolódóan akár két vagy három felírási igazolásnak a kinyomtatására is sor kerül, ami még egy jó szándékú betegmagatartás esetén is hordozza annak kockázatát, hogy kétszer-háromszor próbálkoznak ugyanannak a felírt gyógyszernek két vagy három felírási igazolással történő kiváltására.”

A Demokratikus Koalíció szerint ezeknek a gyerekbetegségeknek a többsége elkerülhető lett volna, ha nem a nulláról kezdik el a felépíteni a rendszert.

László Imre, egészségügyi szakpolitikus azt mondta: „Első körben úgy lehetett volna igazán ezen javítani, ha átvesszük azoktól az országoktól a tapasztalatokat, akik már hosszú évek óta használják ezt, és nem próbálunk mindig, rossz szokásunkhoz híven föltalálni újat, langyos vizet példának okáért.”

László Imre ennek ellenére hangsúlyozta: az elektronikus rendszer a jövő, ennek nincs alternatívája, de a hibákat minél gyorsabban ki kell küszöbölni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink