Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-26 05:10:00

Aki ki tudná fizetni, az is nehezen talál lakást - mutatjuk, miért

Egyre nehezebben találnak albérletet a kisgyermekes, egyedülálló szülők, éppen egy őket védeni hivatott kilakoltatási tilalmat meghatározó rendelet miatt. Nekik ugyanis akkor sem szívesen adják ki a lakásokat, ha ki tudják fizetni. Ráadásul tovább emelkednek az albérletárak országszerte, hiszen az iskolakezdés előtt jön egy újabb, lakást kereső hullám.

„Nekem az a legfontosabb, hogy újra velem lehessen a gyerekem” Mondta Mária, akinek másfél éves kislányát ideiglenesen egy másik családhoz helyeztek - addig, amíg édesanyjának nem sikerül lakást szereznie. Munkája van, viszont hiába keres albérletet már egy éve, sorra utasítják vissza - pont a kisgyerek miatt.

Mária hozzátette: „Éppen két nappal ezelőtt az egyik ingatlanos cégtől egy hölgynek mikor mondtam – megkérdezte, hogy kivel költöznék és mondtam, hogy van egy másfél éves kislányom, hát meg se várta az elköszönést, és levágta a telefont egy durva mondattal, hogy na, gyerekkel nem.”

És ezzel a problémával nincs egyedül. Mária azt mesélte, volt sorstársa, aki tudatosan letagadta, hogy kisbabával költözne. A közösségi médiában pedig több csoport is létrejött albérlet keresésre-kiadásra, ahol szülők rendszeresen panaszkodnak, hogy azért nem jutnak lakáshoz, mert kisgyermekük van.

Az ingatlan.com gazdasági szakértője szerint is egyre jellemzőbb, hogy nem szeretik kisgyerekes szülőknek kiadni a lakásokat. Mivel a jelenlegi - egyébként éppen a kisgyermekesek védelmében született - jogszabályok szerint ahhoz, hogy kilakoltassanak egy nem fizető kisgyermekes családot, egy komolyabb, akár több éves per szükséges. Így viszont a kisgyermekesek nagyon nehezen találnak maguknak albérletet.

Ráadásul nyár végén az albérletek ára is rendszeresen megugrik a megnövekvő kereslet miatt.

Az ingatlanközvetítők tapasztalatai alapján pedig a főbérlők előnyben részesítik a diákokat, különösen a külföldieket. Budapesten egy átlagos havi lakbér 150 ezer forint. De már más nagyobb városokban is, például Győrben, Szegeden vagy Debrecenben is az átlag már átlépi a 100 ezres lélektani határt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink