Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-25 17:27:00

A DK a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul

A DK a Hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul az éheztetések ügyében - írja a párt közleményében.

A Demokratikus Koalíció számára elfogadhatatlan, hogy bármilyen kormányrendeletre, törvényre hivatkozva a határhoz érkező menekülteket éheztessék. A tompai és a röszkei határon - Iványi Gábor lelkész társaságában - szerzett tapasztalatok alapján elmondható: napi 1 ember érkezik. A két táborban összesen 120-an várják sorsuk alakulását. Az, hogy ezek a férfiak, nők és gyermekek enni, inni kapjanak, megfelelő orvosi ellátásban részesüljenek, erkölcsi kötelesség. Ezt megvonni semmilyen jogszabályra hivatkozással sem lehetséges.

A DK szerint fontos a határok védelme, az emberek biztonsága, de ahogy Iványi Gábor fogalmazott - az emberrel egyidős emberi parancsoktól nem tekinthetünk el. Embertelen törvényeknek pedig nem csak a megalkotása, hanem alkalmazása is bűncselekmény.
Tekintettel arra, hogy több civil szervezet is jelezte, hogy éheztetés fordult elő a magyar határon, a DK a Hágai Nemzetközi Bíróság vizsgálatát kezdeményezi, egyúttal kezdeményezzük annak a joghézagnak a megszüntetését is, amely lehetővé teszi menekültek éheztetését. Ehhez törvénymódosítást fogunk beadni.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink