Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-08-24 07:12:00

TGM: Orbán tönkre akarja tenni az értelmiséget

A filozófus szerint minden hatalmi rendszernek komoly problémái voltak az értelmiséggel. Tamás Gáspár Miklós úgy véli, az értelmiség nem fogja örökre tűrni, hogy meggyalázzák mindazt, amiben hisznek.

L. Simon László szerint „kultúrpolitikai dzsihád” zajlik a jobboldalon belül, amelyben „a megszólalók néha összekeverik a kulturális élet szereplőinek, valamint a politikusoknak a feladatait.” Orbán Viktor Tusványoson mondott beszédében pedig arról beszélt, hogy új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség.

Tamás Gáspár Miklós szerint ez egy régi küzdelem. A filozófus az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy már a 19. században felmerült a társadalmi átalakulás, mikor a jólét növekedett, kialakult az elméleti politika, ami újságírókat igényelt. „Ez egy újdonság volt, megjelent egy új hatalom, egy szervezett hatalom, ami nagyjából egészében szembeállt az akkori renddel, ennek lebontásában az értelmiség komoly szerepet játszott” – fejtette ki a filozófus.

Tamás Gáspár Miklós kifejtette, hogy a kommunistának nevezett rendszerek bizonyos értelemben támaszkodni próbáltak az értelmiségre egy ideig, de a filozófus hozzátette, hogy minden hatalmi rendszernek komoly problémái voltak az értelmiséggel.

„A magyar értelmiség 80 százaléka szemben áll a kormánnyal. 20 százalék hallgat, és végzi a munkáját. Orbán tönkre akarja tenni az értelmiséget” – jelentette ki Tamás Gáspár Miklós, szerinte a miniszterelnök azt akarja, hogy ne legyen magyar értelmiség. Megemlítette, hogy ezt el lehet intézni, ahogyan azt több muszlim országban is tették, ahol az értelmiséget elnyomták, elkergették.

„Miért vagyunk szabadlábon? Miért nincsenek a török kollégáink szabadlábon? Ők ellenállnak, tehát ülnek. A magyar értelmiség nem áll ellen” – folytatta. Úgy véli, az értelmiségnek gondolkoznia és írnia kell, bele kell avatkozniuk a dolgokba. Mint mondta, a látszattal szemben az emberek nem gyávák, hanem elvesztették a reményt. „Az ellenálláshoz két dolog kell: ami nyomja az ellenállást, és a remény, ami húzza” – jegyezte meg a filozófus.

Hozzátette, hogy világosan látszik, hogy évtizedek óta sikerül megmérgezni a közvéleményt a rasszizmus különféle változataival, amiben egy újabb fejlemény a „heccsajtó”.

Szerinte azok az értelmiségiek, akik együttműködnek az Orbán-kormánnyal a reménytelenség, a megélhetés és a félelem miatt teszik mindezt. Tamás Gáspár Miklós úgy vélekedett, az értelmiség nem fogja örökre tűrni, hogy egyfolytában meggyalázzák mindazt, amiben az értelmiség általában hinni szokott: ilyen a tudomány, a művészet vagy a filozófia.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink